Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnští lidovci zamítli dohodu s ČSSD a chtějí zpátky do koalice

Městský výbor KDU-ČSL v Brně dnes po více než šestihodinovém jednání zamítl původní dohodu s ČSSD o hledání nových partnerů do koalice, která Brno povede. Podle předsedy brněnských lidovců Jiřího Miholy šlo nakonec o jednoznačné rozhodnutí.

Prioritu má nyní nabídka ANO a jeho partnerů Žít Brno, Strany zelených a TOP 09 na vznik pětikoalice. V Brně se rozpadla městská koalice v dubnu.

"Městský výbor KDU-ČSL nepodpořil pokračování společné dohody o společném postupu v hledání koaličního půdorysu s ČSSD. Bylo to jednoznačné rozhodnutí," řekl ČTK Mihola. Podle něj plány s ČSSD nespěly k funkčnímu řešení situace, i když do této varianty lidovci vkládali naděje.

Pokud se nakonec lidovci s ANO a dalšími stranami dohodnou, koaliční složení by zůstalo stejné jako to původní, navíc se zastupiteli za TOP 09. Vyjednávací tým povede Mihola a další tři lidovci. Není v něm ale bývalá primátorova náměstkyně Klára Liptáková, která před týdnem spolu s dalšími radními složila funkci. Podle Miholy to není podstatné. "Koalici schvaluje městský výbor, ne jednotlivci," uvedl a dodal, že Liptáková zůstává dál v čele klubu zastupitelů strany. "Nic jsme personálně neřešili. Upřednostňujeme hledání funkčního půdorysu, personální otázky se budou řešit až v návaznosti," řekl Mihola. S ANO a dalšími stranami chtějí nyní
lidovci hledat programový průnik. Podle Miholy jde o vytváření nové koalice, nikoli na navazování na tu starou.

V Brně se v dubnu rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. ANO nabídlo pětikoalici jak KDU-ČSL, tak ČSSD. Na to dnes upozornil i Mihola. Dříve se jednalo i o šestikoalici, jednání ale nebyla úspěšná.

Primátor Petr Vokřál (ANO) už dříve řekl, že doufá v brzké vyřešení situace. Za nejlogičtějšího partnera pro pětikoalici označil právě KDU-ČSL, která už v koalici byla, ale nabídku dal i ČSSD. Podle brněnského předsedy
ČSSD Olivera Pospíšila však sociální demokraté dohodu s lidovci neporuší, nepůjdou bez nich do koalice, a proto nabídku ANO nepřijmou.

ANO má 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a KDU-ČSL shodně po sedmi, ODS jich má pět, SZ, TOP 09 a KSČM po čtyřech a poslední mandát má nezařazený Tomáš Kratochvíl, kterého ANO loni vyloučilo ze svých řad.

Zdroj: ČTK

Štítky ČSSD, koalice, KDU-ČSL, Jiří Mihola, ANO 2011, Brno, TOP 09, Strana zelených, Žít Brno, Klára Liptáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští lidovci zamítli dohodu s ČSSD a chtějí zpátky do koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.