Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Mynář s rozkladem kvůli neudělení prověrky neuspěl

Kancléř Vratislav Mynář neuspěl u Nejvyššího bezpečnostního úřadu (NBÚ) s rozkladem kvůli neudělení bezpečnostní prověrky. Nyní se obrátí na soud, uvedla Česká televize s odvoláním na vyjádření kancléře.

Mynář už dříve ČTK řekl, že podobné rozhodnutí očekává. Mluvčí hradu Jiří Ovčáček dnes ČTK řekl, že prezident Miloš Zeman Mynářovi umožní veškerá odvolání k soudu, a do soudního rozhodnutí ho proto neodvolá.

Záporné rozhodnutí k udělení prověrky na stupeň přísně Mynář obdržel v září, na začátku října proti němu podal rozklad. Jeho právníci v něm napadli špatné právní posouzení NBÚ. Mynář se nyní může bránit správní žalobou u pražského městského soudu a poté ještě podáním kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu, ta už ale nemá odkladný účinek. Česká televize uvedla, že Mynář podání správní žaloby chystá.

Kancléř v pondělí ČTK řekl, že neočekává, že by s rozkladem u NBÚ uspěl. Nebyl prý tak naivní, aby si myslel, že ředitel NBÚ Dušan Navrátil rozhodnutí úřadu zvrátí. Podání rozkladu označil za naprosto zbytečné, protože od něj nic neočekával.

Zeman dnes zopakoval své stanovisko z minulosti, že Mynáře odvolá až v případě, že neuspěje u soudu. V prezidentské kanceláři by ale v takovém případě mohl zůstat i nadále na jiné pozici. Podle odborníků ale soudní řízení bude trvat tak dlouho, že Mynář bude moct dokončit v roli kancléře Zemanovo první volební období.

Mynář vede prezidentskou kancelář bez prověrky téměř tři roky. Před žádostí o prověrku uvedl, že ji pro výkon funkce podle zákona nepotřebuje. Zažádal o ni v prosinci 2013, vlastní prověřování ale podle médií začalo zhruba o rok později.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky Vratislav Mynář, Národní bezpečnostní úřad, Česká televize, Miloš Zeman, Jiří Ovčáček, Městský soud v Praze, Nejvyšší správní soud České republiky, Dušan Navrátil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mynář s rozkladem kvůli neudělení prověrky neuspěl  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.