Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V Řícmanicích na Brněnsku se opakovaly volby. Tři zastupitelé ze sedmi odstoupili

Nové volby v Řícmanicích na Brněnsku těsně vyhrála kandidátka Dycky Říc!, získala 21,3 procenta hlasů a dvě křesla v sedmičlenném zastupitelstvu. Dva zastupitele bude mí také Změna pro Řícmanice, kterou podpořilo 20,2 procenta voličů. Do zastupitelstva se dostaly ještě další tři subjekty, mají po jednom křesle. Výsledky zveřejnil Český statistický úřad na webu.

Volby se opakovaly po odstoupení tří zastupitelů

Volby se v obci opakovaly poté, co ze sedmičlenného zastupitelstva odstoupili tři opoziční členové. Jde o výsledek delších sporů. Podle starosty Libora Slabého se týkaly například nové výstavby v obci nebo rekonstrukce koupaliště.

Slabý, jenž je členem ANO a kandidoval nyní za Volbu pro Řícmanice, křeslo v zastupitelstvu obhájil. Vrací se však také dva ze zastupitelů, kteří svým odstoupením vyvolali volby, tedy Zdeněk Alexa a Simona Malá. Ustavení koalice bude v Řícmanicích vyžadovat dohodu tří až čtyř subjektů.

Zájem o nové volby byl vysoký

Zájem o nové volby byl vysoký, což se odráželo i v tom, že vzniklo osm plně obsazených kandidátek včetně náhradníků. V Řícmanicích je 644 zapsaných voličů, na kandidátkách bylo 69 lidí, tedy prakticky každý desátý dospělý obyvatel obce. Odehrávala se také intenzivní volební kampaň, včetně debaty lídrů.

V řádných volbách v roce 2022 kandidovalo šest subjektů, vyhrály Řícmanské spolky s podporou 27,5 procenta voličů. Na druhém místě skončila kandidátka Dycky Říc!, měla 24 procent hlasů. Starostou se však stal Slabý, tehdy lídr a jediný zvolený zastupitel kandidátky Řícmanice 1 s dvacetiprocentní podporou voličů.

Účast tehdy byla 63,6 procenta, nyní 67,7 procenta voličů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky volby, obce, Řícmanice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Řícmanicích na Brněnsku se opakovaly volby. Tři zastupitelé ze sedmi odstoupili  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.