Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hlasy v eurovolbách v Česku sečetli komisaři ve všech okrscích

Hlasy voličů v evropských volbách v Česku sečetli volební komisaři ve všech okrscích, vyplývá večerního sdělení Českého statistického úřadu (ČSÚ) na sociální síti X. Údaje z posledního okrsku dostali statistici v 19:40, tedy o zhruba půl hodiny dříve než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety. Celkové výsledky včetně účasti zveřejní statistický úřad v neděli později večer potom, co se uzavřou všechny volební místnosti v Evropské unii, konkrétně v Itálii.

V prvních hodinách po uzavření volebních místností v Česku ve 14:00 přitom sčítání postupovalo o něco pomaleji než při volbách předcházejících. "V 16:00 byla převzata data z 10.866 okrsků. V roce 2019 šlo ve stejný čas o 12 036 okrsků," hlásili odpoledne statistici. O něco dřív oznámili, že v 15:21 měl statistický úřad ve svých databázích data z 5000 volebních okrsků, přičemž před pěti lety měl ve stejném čase údaje z 6171 okrsků. Letos bylo v Česku 14 714 volebních okrsků, v roce 2019 jich bylo 14 766.

Později se rozdíl v počtu okrsků, z nichž statistický úřad převzal data, v mezivolebním srovnání snížil. "Krátce po 16:30 obdržel ČSÚ data z 13 480 okrsků. V roce 2019 jich bylo 14 069," informoval. V 17:30 chyběly údaje ze 110 okrsků a po 19:00 z posledních čtyř. Před pěti lety převzal úřad údaje z posledního okrsku ve 20:14.

První data z volebního okrsku obdržel letos statistický úřad ve 14:22. Před pěti lety to bylo o dvě minuty později. Letošní prvenství drží okrsek v Ústí nad Labem - Neštěmicích. "Následoval okrsek v Blatné na Strakonicku a v Žimuticích na Českobudějovicku," sdělili statistici.

Výsledky voleb do nedělních 23:00 zveřejnit nelze. Statistici upozornili na to, že úřad data z okrsků jen přijme a dál je nezpracovává. Celkovou sumarizaci výsledků a přepočet hlasů na mandáty provede v neděli večer. Od dnešního odpoledne nebyly na oficiálním volebním serveru přístupné údaje k žádným volbám. "K obnovení dostupnosti dojde v neděli 9. června po 23:00 po oznámení celkových výsledků voleb na tiskové konferenci," sdělil dříve úřad. Nyní je možné podle volebního zákona publikovat například údaje z výzkumů exit poll, kdy jsou dotazováni voliči právě vycházející z volebních místností, nebo i o volební účasti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, EU, volby, parlament, správa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlasy v eurovolbách v Česku sečetli komisaři ve všech okrscích  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.