Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Aktivista Vrabel zasypal e-maily svými názory. Bez souhlasu, objednávali jsme v jeho restauraci, shodují se adresáti

Budou brát Čechy na frontu? A jak je to se zatahováním Česka do války? Vlastní názory na tato témata adresuje lídr uskupení Česká republika na 1. místě tři týdny před volbami do Evropského parlamentu na e-maily lidí, kteří se nepřihlásili k odběru novinek jeho strany. K mailingu podle zjištění redakce Drbny používá podle všeho také kontakty, které získal v době, kdy v Českých Budějovicích provozoval restauraci. To potvrzují také čtenáři Drbny, kteří s Vrabelem nikdy nebyli v kontaktu, ale i tak jim e-maily s jeho politickými názory chodí do e-mailové schránky. Společně se shodují na tom, že v minulosti svůj kontakt sdělili právě dnes už zaniklé pizzerii, kterou Vrabel provozoval.

„E-maily z adresy ladislav.vrabel@cr1.cz mi chodí až v posledních týdnech. Nikdy jsem s ním ale nebyl v kontaktu. Tu samou zkušenost mají také přátelé, kteří ho neznají, ale stejně jako já v minulosti objednávali pizzu v jeho restauraci,“ řekl redakci Drbny jeden ze čtenářů, který na praktiky Vrabela upozornil redakci a kontaktoval Úřad pro ochranu osobních údajů s tím, že má podezření na zneužití jeho kontaktu. Podobný krok zvažují také minimálně další tři osoby, které redakci sdělily stejnou zkušenost.

Vrabel podle svých slov žádný problém v oslovování náhodných kontaktů nevidí. „Všem svým emailovým kontaktům jsem poslal pozvánku na Mezinárodní mírové setkání s cílem zadat společně zahájení mírových jednání na Ukrajině, které proběhne na Světový den dětí 1. června na Václavském náměstí v Praze. Předpokládám, že posílat poštu se ještě v České republice smí, nebo? V emailu je tlačítko "odhlásit odběr", kdyby někomu emaily od mě vadily. Doufám, že Drbna nechystá kampaň na zákaz posílání emailů, dopisů či letáků do schránek,“ sdělil Ladislav Vrabel redakci Drbny. Na otázku, zda považuje za své kontakty e-maily, které mu lidé svěřili při objednávce v jeho restauraci a jiným způsobem s ním nebyli v kontaktu odpověděl: „Jak myslíte „nebyli v kontaktu“. Pizzerii, včetně pece, jsem postavil vlastníma rukama a když si zákazníci objednávali pizzu, sám jsem jim jí pekl.“ To, že využívá pro oslovování lidí e-mailový seznam z dob, kdy provozoval restauraci, tedy redakci nevyvrátil.


Jeden z nevyžádaných e-mailů Ladislava Vrabela.

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů musí být údaje, mezi které patří také e-maily, shromažďovány pro určité, výslovně vyjádřené a legitimní účely a nesmějí být dále zpracovávány způsobem, který je s těmito účely neslučitelný. „U konkrétních případů podezření z porušení ochrany osobních údajů je nejvhodnější obrátit se s konkrétním podnětem na náš úřad prostřednictvím podatelny Úřadu pro ochranu osobních údajů,“ shrnul pro redakci Drbny mluvčí úřadu Milan Řepka.

Demonstrace na 1. místě

Předseda strany Česká republika na 1. místě Ladislav Vrabel se na nadcházející demonstraci snaží pozvat občany všemi cestami. Například čas vyhrazený ve veřejnoprávní České televizi pro představení svého uskupení kandidujícího do nadcházejících voleb přenechal pro videopozvánku na protivládní demonstraci na Václavském náměstí, za kterou stojí jeho uskupení.


Jeden z nevyžádaných e-mailů Ladislava Vrabela.

Vrabel se do povědomí veřejnosti zapsal především právě pořádáním protivládních demonstrací. V roce 2022 také zorganizoval pochod k budově České televize v Praze na Kavčích horách. Požadoval, aby mohl v televizi vystoupit s projevem. Televize to předtím odmítla. Na demonstraci zaznívala vedle kritiky obsahu zpravodajství ČT i kritika vlády.

Poplašná zpráva až u soudu

V uplynulých letech se ale objevil také několikrát před soudem, když mu za šíření poplašné zprávy soud uložil peněžitý trest deset tisíc korun. Vrabel podle obžaloby ve videu, které na youtube a facebooku viděly tisíce lidí, uvedl, že česká vláda chce útočit na Ruskou federaci jadernými hlavicemi. Ruská strana pak bude podle Vrabela útok opětovat a nukleární zbraně pošle na ČR. To se ukázalo jako lež.

Vloni Vrabel stanul také před insolvenčním soudem. Podle insolvenčního správce Vrabel v té době dlužil 2,6 milionu korun, za 17 měsíců oddlužení splatil 0,5 procenta dlužné sumy. Krajský soud v Českých Budějovicích proto prohlásil v únoru loňského roku na Vrabelův majetek konkurz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky Ladislav Vrabel, restaurace, Česko, demonstrace, Česká televize, Václavské náměstí, Praha, Úřad pro ochranu osobních údajů, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivista Vrabel zasypal e-maily svými názory. Bez souhlasu, objednávali jsme v jeho restauraci, shodují se adresáti  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.