Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Příspěvek na péči je potřeba adekvátně zvýšit ve všech stupních, říká ombudsman

Příspěvek na péči pro lidi se zdravotním postižením je podle veřejného ochránce práv potřeba adekvátně zvýšit ve všech stupních. Vládou navrhované zvýšení jen ve vyšších stupních je podle ombudsmana nedostatečné. Obává se o zranitelné skupiny lidí, které podle něj momentálně nemají příliš zastání.

Příspěvky se naposledy zvýšily v roce 2016

Příspěvek na péči ve stupních I a II se zvýšil naposledy v roce 2016. Od té doby došlo k nárůstu inflace a cen sociálních služeb o desítky procent. Ministr práce a sociálních věcí v únoru představil poslanecký pozměňovací návrh, kterým se má zvýšit příspěvek ve stupních III a IV. Příspěvek ve stupni I by měl zůstat v dosavadní výši 880 Kč.

K tomu, aby člověk získal příspěvek ve stupni I, musí každodenně nezvládat tři až čtyři základní životní potřeby. Ve stupni II se má příspěvek zvýšit u dospělých pouze o 500 Kč a u dětí o 800 Kč.

Podpora je nedostačující

„Příspěvek ve stupni I dnes nestačí ani k úhradě šesti hodin osobní asistence za měsíc. Jeho nezvýšení tak opravdu není dobrá zpráva. Ale ani úprava ve stupni III a IV lidem s postižením nezaručí nezávislý a důstojný život v domácím prostředí, na který mají právo,“ uvedl zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm s odkazem na článek 19 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením OSN.

Zvláště se obáváme o rodiny s malými dětmi s postižením. Děti závislé na péči jiné osoby mají většinou přiznaný stupeň I a II. Pečujícím bývá rodič a příspěvek na péči v nižších stupních ani zdaleka nepokrývá výpadek příjmu v rodině,“ popsal veřejný ochránce práv Stanislav Křeček.

Pečující rodič zpravidla nepracuje nebo pracuje na zkrácený úvazek a dítě nemá nárok na invalidní důchod. Velmi náročná je pak situace pro samoživitele. „Bez podstatného zvýšení příspěvku ve stupních I a II tak bude stát ještě více šetřit na těch nejzranitelnějších,“ upozornil ombudsman.

„Dlouhodobě upozorňujeme, že současná výše příspěvku na péči nestačí. Minulý rok jsme doporučili Poslanecké sněmovně, aby požádala vládu o zvýšení příspěvku na péči ve všech stupních. Z příspěvku na péči si lidé platí nezbytnou podporu a pomoc s běžnými základními činnostmi, jako je hygiena a výkon fyziologických potřeb, oblékání nebo péči o zdraví. Tu jim poskytují sociální služby nebo neformální pečující,“ uzavřel Křeček. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Pařízková

Štítky ombudsman, právo, OSN, Poslanecká sněmovna, sociální služby, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

selena olds

Hi i love sex my contact here vipdeit.com/sex20.html
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

..

.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Pondělí, 11. března 2024, 00:31Odpovědět

Paula Fox

❤️Ah­­­oj, kl­­­uci) Jmen­­­uji s­­­e Pa­­­ula, j­­­e mi 2­­­1 l­­­et) Js­­­em zaci­­­najici s­­­e­­­x mod­­­el­­­ka 1­­­8­­­+) Ra­­­da s­­­e ne­­­cha­­­vam fo­­­tit n­a­­ha) Pros­­­im, ohod­­­notte m­­­e fotog­­­rafie ➤ Ja.cat/id350965

Neděle, 10. března 2024, 13:36Odpovědět

Příspěvek na péči je potřeba adekvátně zvýšit ve všech stupních, říká ombudsman  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.