Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Žít za čtyři tisíce měsíčně v obecním bytě? Nemorální, tepe opozice brněnského místostarostu

Emoce a vášně planou v brněnské městské části Starý Lískovec. Opoziční zastupitelé v čele s Piráty na sebe strhli pozornosti tím, že obviňují lidoveckého místostarostu Jiřího Dvořáčka za údajné nemorální užívání obecního bytu, kde bydlí s partnerkou. Křesťanský demokrat se ale brání, že po tom, s kým a kde žije, nikomu nic není.

Na nájemné, které ve starolískoveckém obecním bytě platí partnerka místostarosty Jiřího Dvořáčka, upozornili brněnští Piráti po posledním zastupitelstvu městské části. Částka, kterou za bydlení hradí, je nižší, než odvádí mnozí studenti na místních kolejích.

„Nikomu nepřišlo špatné, že takto vysoce postavený a dlouhodobě uvolněný politik, placený z veřejných peněz, má za potřebí bydlet v obecním bytě s čistým nájmem 3817 korun měsíčně. Obecní bytový fond má plnit jinou funkci než být benefitem pro veřejné funkcionáře. Ti mají veřejný majetek spravovat, a ne se na něm přiživovat,” okomentovala situaci opoziční zastupitelka Vendula Svobodová (Piráti), která poukazuje i na odměnu za výkon místostarosty, jež činí 75 tisíc měsíčně. 

K nemovitosti ale místostarosta nemá žádný právní vztah, jak Drbně také sám potvrdil. Na nabídku bytu po rekonstrukci v roce 2016 reagovala jeho nynější přítelkyně, která získala nemovitost oficiální cestou a žádost odklepla bytová komise. Čelní politik městské části proto nevidí důvod, proč by se skutečnost měla řešit a proč do ní strkají nos opoziční zastupitelé. 

S žádostí o bydlení v obecním bytě zájemce tehdy uhradil také šedesát procent částky za jeho opravu, jež se vyšplhala na zhruba 220 tisíc. „Částka byla městské části darována formou darovací smlouvy, ve které nový nájemce měl odstavec, že pokud bude řádně platit, nájem mu bude pravidelně prodlužován,“ uvedl za Piráty Aleš Šenk s tím, že v současné době bydlí tři ze čtyř lidoveckých zastupitelů Starého Lískovce v obecních bytech.

Skutečnosti, že politik ve zmiňovaném bytě pobývá, se ani on nijak nebrání. Podle Pirátů pouze rozporuje, že by smlouva byla podepsána na dobu neurčitou. Naopak se jasně vyslovil, že je potřeba stejně jako u všech nájemců s novějšími smlouvami každé dva roky žádat o prodloužení nájmu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MČ Starý Lískovec/Facebook

Štítky Brno, politika, Piráti, KDU-ČSL, byty, bydlení, obecní, nájem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Brno - bydlení - politici - radní - primátorka = co víc k tomu dodat

Středa, 20. září 2023, 14:16Odpovědět

Lenka Kuchařová

A proč by nemohl starosta bydlet za 4.000kč,když nejdražší byty v centru Brna dostávají zcela gratis členové státem chráněného etnika,kteří už 3 generace nepracují.Samozřejmě dotované nájmy a bvezpočet dalších soc. dávek ze státního rozpočtu k tomu a bezplatné cestování v brněnské MHD.Tak to tady u nás v Brně chodí...Stačí projít ve všední den dopoledne středem města ,kde ,,diskriminovaní " členové zmíněného etnika vysedávají v kavárnách a cukrárnách,ale pracovat je nikde neuvidíte.

Středa, 20. září 2023, 00:20Odpovědět

Žít za čtyři tisíce měsíčně v obecním bytě? Nemorální, tepe opozice brněnského místostarostu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.