Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rusko ztrácí moc a přestává ovlivňovat světové dění, tvrdí expert z Brna

Rusko ztrácí moc a vliv na ovládání světového dění. Týká se to zejména vojenské a hospodářské oblasti. Podle odborníka Zdeňka Kříže z brněnské Masarykovy univerzity je to trend, který začal před rokem 2022, kdy Rusko vojensky napadlo Ukrajinu. A neúspěšná válka jej stále urychluje. V čem ale Rusko rozhodně neslábne, je propaganda.

Odborník, který se specializuje na mezinárodní bezpečnostní organizace a bezpečnostní politiku, uvedl, že pokud zůstaneme v Evropě, zdá se, že ruský vliv roste v Maďarsku a na Slovensku. „Podle mého jde o důsledek informačních a vlivových operací, které Rusko dlouhodobě vede v celé Evropě. Co se týče mimoevropských zemí, tak se vykrystalizovala skupina přibližně čtyřiceti států takzvaného globálního Jihu, která ruskou agresi proti Ukrajině aktivně neodsuzuje. Neznamená to ale, že by ruskou politiku podporovala,“ uvedl Zdeněk Kříž.

Podle něj tyto státy jenom sledují svoje hospodářské zájmy a těží z ruské slabosti. Do této skupiny podle něj patří Čína i Indie. Dále tvrdí, že má dnešní Rusko jenom dva autentické spojence, Bělorusko a podmíněně Arménii. „Zároveň ale probíhají opačné procesy v postsovětském prostoru, kde upadá ruský vliv na Kavkaze a ve Střední Asii. A zdá se, že tato válka tyto trendy spíše urychluje. Viditelné je to zejména v Kazachstánu a ve výše zmíněné Arménii,“ sdělil Kříž a dodal, že Rusko ztrácí pozici státu schopného hrát roli ve světové politice.

Pokud jde o schopnosti ve smyslu ovlivňovat světové veřejné mínění, Kříž si nemyslí, že by tato schopnost Ruska zásadně poklesla. „Ruská propaganda a její spolupracovníci ve světě fungují vcelku efektivně podobně jako před válkou,“ míní odborník z Fakulty sociálních studií.

Ruská invaze je podle něj pouze důsledkem přesvědčení mocných v Moskvě, že bude „krátkou vítěznou válkou“, která posílí ruskou pozici.  „A přirozeně důsledkem naprosto bezprecedentního podcenění akceschopnosti ukrajinského státu. Ukázalo se, že Moskva nezná ani situaci na svém ‚zadním dvorku‘,“ uvedl Kříž.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakulta sociálních studií

Štítky Rusko, Moc, Vliv, Ztráta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

rusko ztrácí..., a o to víc BUDE KOPAT KOLEM SEBE! :-(((

Neděle, 10. září 2023, 10:33Odpovědět

Rusko ztrácí moc a přestává ovlivňovat světové dění, tvrdí expert z Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.