Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé pracující na dohodu si budou muset zvýšit odvody sociálního pojištění, tvrdí ministr Jurečka

Lidé pracující na dohodu o provedení práce si podle ministra Jurečky budou muset zvýšit odvody pojistného na sociální zabezpečení. V opačném případě jim hrozí, že od státu nedostanou důchody. Opatření podle něj musí být jedním z témat chystané důchodové reformy.

Počet lidí pracujících na dohodu, kteří neplatí pojistné na sociální zabezpečení, se podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) během koronavirové pandemie razantně zvýšil. „Dneska máme přes šedesát miliard korun ročně, které se vyplácejí v dohodách, a jenom zhruba ze dvou miliard korun tohoto objemu je vypláceno pojistné. A ti lidé nebudou mít jednou důchody,“ uvedl.

Jurečka má v úmyslu systém zpřehlednit a lidem sdělit, že pokud chtějí od státu něco očekávat k důchodu, měli by do systému adekvátně a férově odvádět sociální pojistné. „Kdybychom všichni v tomto státě byli dohodáři a tento stát měl fungovat na platbách od dohodářů, tak ten stát není financovatelný, skončí,“ dodal.

Ministr připustil, že nebude jednoduché dosáhnout dohody na důchodové reformě. Dosavadní schůzky se zástupci opozičních hnutí ANO a SPD ale podle Jurečka ukázaly, že poslanci mají vůli se na podstatných věcech konstruktivně dohodnout. Reforma musí podle ministra nadále počítat s mezigenerační solidaritou a oceněním rodičovství.

Poslanec a stínový ministr práce a sociálních věcí ANO Aleš Juchelka potvrdil, že hnutí chce k reformě přistupovat konstruktivně. Plánuje například zvýhodnit daňovou podporu zaměstnavatelů přispívajících na sociální zabezpečení zaměstnanců, zlepšit prorodinnou politiku a nechce měnit parametry pro řádnou valorizaci penzí. S Jurečkou se shodl na tom, že reforma se nebude týkat lidí starších padesáti let.

Jurečka tento týden uvedl, že se v rámci reformy nechystá zvýšit věkovou hranici pro odchod do penze z šedesáti pěti na šedesát osm let, jak navrhují někteří experti. Podle něj by se při nástupu do důchodu měla zohledňovat délka života, odpracovaná doba či náročnost profese.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB/Marian Jurečka

Štítky Juračka, důchody, plat, dohoda, vláda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé pracující na dohodu si budou muset zvýšit odvody sociálního pojištění, tvrdí ministr Jurečka  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.