Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Petr Pavel složil slib a je novým prezidentem České republiky

Petr Pavel dnes před dvanáctou hodinou dorazil do areálu Pražského hradu. Jeho příchodu Branou Titánů přihlížely stovky lidí. Ve dvanáct hodin nově zvolený prezident s manželkou poobědval se svým předchůdcem v prezidentské funkci Milošem Zemanem a jeho ženou Ivanou. Ve dvě hodiny odpoledne začala ve Vladislavském sále společná schůze obou komor parlamentu, na níž Pavel složil ústavou předepsaný slib hlavy státu.

Na Pavla čekaly stovky lidí

Na příjezd Petra Pavla na Hrad čekaly stovky lidí. Nově zvolený prezident dorazil se svou ženou Evou deset minut před dvanáctou. Samotný akt složení slibu prezidenta republiky proběhl po druhé hodině ve Vladislavském sále. Veřejnost ho sledovala na obřích obrazovkách umístěných na Hradčanském náměstí a na třetím nádvoří Pražského hradu.

V první řadě ve Vladislavském sále seděli nejvyšší ústavní činitelé, tedy předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský s manželkou. Zúčastnili se i bývalí prezidnenti Miloš Zeman a Václav Klasu s manželkami a Dagmar Havlová.

Pavel je novým českým prezidentem

Po zaznění husitského chorálu Ktož jsú Boží bojovníci přišel Petr Pavel s manželkou. Slib Pavel složil po zahájení společné schůze obou komor parlamentu, položí ruku na ústavu, odříkal text slibu a ten stvrdil podáním ruky předsedovi Senátu. Pak listinu podepsal.

Následně zazněla státní hymna a nový prezident republiky přednesl projev. V něm připomněl svůj závazek vrátit do vedení země důstojnost, respekt, slušnost a další hodnoty, na které se podle něj rezignovalo, když se hlavním kritériem posuzování kvality činů i osobností stal úspěch. Za svůj nový tým označil Pavel všechny lidi, ať mu dali ve volbách svůj hlas, volili někoho jiného, nebo nehlasovali. „Společně čelíme stejným problémům a jedině společně se s nimi také dokážeme úspěšně vypořádat," řekl.

Pavel chce zveřejnist plán konkrétních cílů na prvních sto dní ve funkci. Chce pokračovat v cestách do regionů, více otevřít Hrad veřejnosti a vrátit na něj transparentní komunikaci. Podporovat bude opatření k uzdravení veřejných financí, ač budou podle něj někdy bolet.

„Ať žije Pavel“

Asi deset minut před třetí hodinou prezident Pavel s manželkou Evou pozdravili veřejnost z balkonu na třetím nádvoří. Lidé, kteří na prezidenta čekali, po jeho píchodu na balkon tleskali a skandovali „Ať žije Pavel“.

Ve tři hodiny Pavel položil květiny k soše TGM na Hradčanském náměstí. Hosté se poté přesunuli do Španělského sálu, kde probíhá oslava. Program nový prezident zakončí v katedrále svatého Víta uctěním památky svatého Václava.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Šulová Kateřina

Štítky inaugurace, Petr Pavel, prezident, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Pavel složil slib a je novým prezidentem České republiky  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.