Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V druhém kole budu volit Petra Pavla, říká brněnská primátorka

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) bude ve druhém kole prezidentských voleb volit Petra Pavla. Přeje si, aby voličům vydržel jejich zápal. Z prvního kola prezidentských voleb postoupil bývalý představitel české armády a NATO Pavel a expremiér a šéf ANO Andrej Babiš. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity Nerudová je třetí.

„Jsem velmi mile překvapena rekordní volební účastí osmašedesát procent, za což patří poděkování všem občanům, kteří si našli čas a do volebních místností dorazili. Ač to vypadá samozřejmě, organizace voleb je docela náročná, přesto vše proběhlo bez problémů, takže chci poděkovat všem, kteří se na zajištění jejich zdárného průběhu podíleli," uvedla Vaňková.

Sdělila, že postupující z prvního kola pro ni nejsou velkým překvapením. „Je dobře, že předvolební kampaň byla věcná a budu doufat, že bude kultivovaná i nadále. A jsem ráda, že akcentovala některá celospolečenská témata, ať už je to bezpečnost, nebo třeba rovné příležitosti," řekla primátorka.

Volit bude generála ve výslužbě Petra Pavla. „Budu ráda, když voličům jejich zápal vydrží, kdyby se podařilo překonat rekord, bylo by to skvělé," napsala Vaňková. Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) před prvním kolem oznámila, že nejblíže má k Pavlovi, senátoru Pavlu Fischerovi a bývalé rektorce Mendelovy univerzity Danuši Nerudové.

Pavel i Babiš měli těsně před ukončením sčítání přes 35 procent hlasů, Nerudová necelých 14. Čtvrtý skončil Pavel Fischer s necelými sedmi procenty. Přímo v Brně vyhrál první kolo prezidentských voleb Pavel před Babišem, třetí skončila Nerudová. Pavel získal 42,57 procenta hlasů, Babiš 26,20 procenta, Nerudová 15,89 procenta. Volební účast v Brně byla 65,51 procenta,

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Markéty Vaňkové

Štítky ČR, volby, prezident, Vaňková, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V druhém kole budu volit Petra Pavla, říká brněnská primátorka  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.