Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská Líšeň má staronového starostu. Plácl si s okamurovci

Jedna z největších městských brněnských částí Líšeň s 25 tisíci obyvateli má dva měsíce po volbách koalici. Starostou bude stejně jako předchozích dvanáct let sociální demokrat Břetislav Štefan, který letos kandidoval jako lídr sdružení Váš starosta a občané pro Líšeň. Volby vyhrál s 36,19 procenta hlasů, což hnutí zajistilo 12 zastupitelů z 29.

Štefan se svým hnutím po dlouhých vyjednáváních vytvořil koalici se dvěma zastupiteli SPD, které kandidovalo společně s Trikolórou, Moravany a nezávislými, a také se dvěma ze čtyř zastupitelů, kteří byli zvoleni za ANO. Podle Štefana byla situace tak dlouho zablokovaná, že je tato koalice výsledkem možného.

Na koalici se zástupci stran domluvili minulý týden v úterý a v neděli podepsali koaliční smlouvu. „Situace se vyvíjela tak, že na zastupitelstvu 3. listopadu jsme čekali, že ostatní vytvoří koalici bez nás, ale nestalo se tak, a je potřeba, aby Líšeň někdo řídil a mohli jsme pracovat. Nechtěli jsme už dále čekat a bylo potřeba patovou situaci odblokovat," řekl Štefan.

Z kandidátky ANO jsou členy koalice předseda místního sdružení Jan Skotal a Šárka Zemanová. Naopak už v koalici není bývalá starostka Iva Kremitovská. Podle Štefana se do vyjednávání o koalici v minulých týdnech velmi silně propisovaly mezilidské vztahy a hned po volbách se utvořila skupina nově zvolených zastupitelů, která chtěla koalici bez Štefana a jeho hnutí. „Chtěl jsem vytvořit koalici na půdorysu té bývalé, tedy s ODS a ANO," řekl Štefan a dodal, že tyto strany přišly s neakceptovatelnými návrhy a naopak ony odmítaly jeho návrhy. Sousedé pro Líšeň a KDU-ČSL spolupráci odmítaly od začátku.

Zastupitelstvo, které má zvolit nové vedení, se koná dnes. Podle Štefana je teď hlavním úkolem po dvouměsíční stagnaci dopracovat rozpočet a schválit jej na zastupitelstvu před Vánoci.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Břetislav Štefan

Štítky ČSSD, Brno, Líšeň, Volby, SPD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská Líšeň má staronového starostu. Plácl si s okamurovci  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.