Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Recept na ukončení policejních razií kvůli bytům? Přestaňme privatizovat, tvrdí v Brně

Na brněnskou radnici ve druhé polovině října vtrhla policie, aby vyšetřila například podezřelé machinace s městskými domy či byty. V hledáčku kriminalistů jsou rovněž politici. Jak má Brno postupovat, aby zabránilo možným dalším podvodům s byty, jsme se zeptali městských zastupitelů v pravidelné rubrice Drbny Politická Korida.

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně: 
Jaké kroky by měla radnice udělat, aby se zabránilo budoucím podvodům s přidělováním či prodejem městských domů/bytů?

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


Markéta Vaňková (ODS+TOP09)

Pravidla pronájmu bytů v domech v majetku statutárního města Brna ukládají městským částem, které mají běžné obecní byty svěřeny do správy, aby jejich obsazování probíhalo podle transparentních a předvídatelných kritérií. Ta musí být v souladu s právními předpisy, musí být schválena zastupitelstvem městské části a zveřejněna. Základní nastavení je tedy správné, nyní se chceme především zaměřit na důslednější kontroly na městských částech, jestli jsou jejich kritéria vždy a řádně dodržována.

Pokud jde o privatizaci, tak jsme v koaliční smlouvě jednoznačně deklarovali, že další bytové domy již nebudou do prodeje zařazovány. Zavázali jsme, že zachováme robustní bytový fond vlastněný přímo městem Brnem, a poskytneme tím jistotu stabilního nájemního bydlení občanům, kteří finančně nedosáhnou na vlastní bydlení.


Karin Karasová (ANO)

Přidělování obecních bytů je proces, o kterém rozhodují komise bydlení a následně rady městských částí. Určitě je na místě kontrola dodržování pořadníků žadatelů o obecní byt a v případech zvláštního zřetele, kdy se upřednostní nějaký jiný žadatel například ze sociálních důvodů, tak je nutné prověřit pravdivost údajů například ve spolupráci se sociálním odborem, nebo zdravotnickým zařízením. 

Co se týká prodejů městských domů, tak o nich rozhoduje Zastupitelstvo města Brna, takže souhlas s prodejem je na zvážení každého zastupitele. Je nutné, aby se bytové domy a byty prodávaly za cenu obvyklou a pokud je pochybnost, tak se dal udělat oponentní znalecký posudek, aby nedocházelo k tomu, že nájemníci koupí byty velmi výhodně a obratem je s velkým ziskem prodají. Já sama se netajím tím, že jsem odpůrcem prodeje bytových domů v majetku města Brna. Takže případným podvodům se zabrání tím, že se přestane privatizovat.


Jiří Oliva (ČSSD)

Jsem rád, že po dobu mého působení v roli náměstka se do privatizace nezařadil jediný nový bytový dům. Dobíhaly pouze některé staré případy, které byly zahájeny před velmi dlouhou dobou. Ale ani pro privatizaci těchto domů jsem nehlasoval, protože mám dlouhodobě názor, že město má byty stavět a ne prodávat. Tedy neprivatizovat.

Co se týče pronájmů bytů, tak drtivá většina městských bytů je svěřena k hospodaření jednotlivým městským částem, které si samostatně stanovují pravidla jejich pronájmu a vybírají nájemníky. Město dává jen obecné zásady, přičemž v červnu 2020 město nově stanovilo povinnost pro městské části, aby jejich pravidla byla transparentní, předvídatelná a v souladu s právními předpisy. Je to tedy o důsledné kontrole na městských částech, kde jsou zastupitelé voleni přímo ve volbách, tedy mají stejnou legitimitu, jako zastupitelé města a mají i samostatnou politickou i případnou trestní odpovědnost za hospodaření s jím svěřeným majetkem.


Jasna Flamiková (Zelení+Žít Brno)

Na podivné přidělování bytů dlouhodobě upozorňovala naše kandidátka a členka bytové komise Kristýna Fuchsová. Jako zelení dlouhodobě nesouhlasíme s dalšími privatizacemi městských domů. Ty poskytují příležitost darebákům hledat cesty a skuliny, jak se k takovým bytům či domům dostat, a obohatit se tak na úkor nás všech. Bytový fond je navíc pro město důležitý, skrze něj může vytvářet bytovou politiku a ovlivňovat výši nájemného ve městě.

Zajímavý model v přidělování bytů využívá městská část Nový Lískovec vedená zelenou starostkou Janou Drápalovou. Zde uvolněný byt rovnou přidělují žadateli ze začátku pořadníku. Odpadá vyvěšování na úřední desku a další bodování. Byt v Novém Lískovci je přidělený o několik měsíců rychleji než na Brně-střed. To znamená méně prázdných bytů a vyšší vybrané nájemné. Odpadají také spekulace, komu z pořadníku a proč komise byt navrhne přidělit. A to je zřejmě důvod, proč tento postup strany zapletené do kšeftování s byty už dávno neuplatňují.


Marek Lahoda (Piráti)

Piráti poukazují na nesrovnalosti při přidělování městských bytů na Brně-střed již několik let. Naše předsedkyně kontrolního výboru, Monika Lukášová Spilková, kritizovala udělování subjektivních bodů, praxi neověřených motivačních dopisů i fakt, že samotné bodové hodnocení není závazné. Vedení radnice se ale situací nechtělo zabývat. Podezření na nekalé jednání bylo tak silné, že jej nakonec řešila přímo s vyšetřovateli. Razie na začátku října prokázala, že jsme měli pravdu.

Rozhodně se však nejedná o “selhání jednotlivce”, jak se celou kauzu snaží odbýt vedení radnice. Problém leží v současném nastavení systému, který poskytuje obrovský korupční potenciál. To je třeba změnit! Připravíme proto návrh na úpravu celoměstských pravidel a nastavení skutečně transparentního systému přidělování bytů. Systém musí mít jasně dané pořadníky pro různé skupiny obyvatel, ve kterých však nepůjde nikoho přeskočit. Jedině tak můžeme navrátit důvěru občanů ve vedení našeho města a městských částí.


Jiří Kment (SPD)

Pokud chceme zabránit podvodům, musíme nejdříve pojmenovat příčiny, které je umožnily. Ty musíme odstranit. Co umožnilo přidělení bytu předem vybranému uchazeči? Preferování zájemců na základě jimi uvedených neprůkazných skutečností. SPD prosazuje transparentní a jasná pravidla pro všechny žadatele. Potřebujeme celobrněnsky sjednotit bodování uchazečů na základě prokazatelných skutečností. Pomohla by digitalizace procesu včetně nabídky bytů, aby si každý mohl ověřit svoje šance. Důležitá je i veřejná kontrola, např. pomocí "slepého" pořadníku s unikátním kódem a počtem přidělených bodů. 

Při privatizaci bytových domů Brno porušovalo svoje vlastní pravidla. Schválena byla např. privatizace celého panelového domu za zhruba polovinu komerční ceny. Návratnost kompletní rekonstrukce byla pouhých 10 let, Brno mělo v pravidlech návratnost nad 15 let. Privatizace nemovitostí by měly skončit úplně. Pokud neskončí, musíme zastavit prodeje a výměny pod cenou, aby zmizel prostor pro spekulanty.


Zástupce KDU-ČSL+STAN ani po upomenutí redakce nedodal odpověď do termínu uzávěrky. Koalici Brna tvoří ODS, ANO, KDU-ČSL+STAN a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová, PČR

Štítky Brno, Politická Korida, Privatizace, Kauza, Policie, Vyšetřování, Byty, dům, městská část, podvod, ODS, Markéta Vaňková, TOP 09, ČSSD, ANO 2011, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

recept?! A CO TŘEBA PŘESTAT KRÁST, vy ZLODĚJSKÝ KUR*VY! :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Pátek, 28. října 2022, 15:03Odpovědět

Recept na ukončení policejních razií kvůli bytům? Přestaňme privatizovat, tvrdí v Brně  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.