Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brnu-střed povládne ODS a ANO, vyšachovali lidovce

V čele městské části Brno-střed zůstane starosta Vojtěch Mencl (ODS). Na sestavení koalice se domluvili vítězové komunálních voleb ODS a TOP 09 s hnutím ANO. Rozhodnuto je také na dalších brněnských radnicích, například ve Slatině a Židenicích.

Vítězem se v městské části Brno-střed stala koalice SPOLEČNĚ, již tvoří ODS a TOP 09, která si z voleb odnesla čtrnáct mandátů. Při povolebních jednáních si plácla s ANO, které skončilo s 18,55 procenty na třetím místě. Přes pětiprocentní hranici se dokázali dostat také Piráti, Zelení a Žít Brno, lidovci i SPD, Trikolora, Moravané a nezávislí. 

Zastupitelstvo městské části tvoří pětačtyřicet členů. Dosud vedla radnici koalice ODS, ANO a KDU-ČSL, z nové koalice lidovci vypadli. „Je to reakce na situaci, kdy Piráti, Žít Brno a Zelení spolu s lidovci a starosty proti nám vytvořili pětiblok a chtěli vyšachovat vítěze voleb," uvedl pro ČTK starosta městské části Mencl. Podle něj byla ODS s ANO v koalici už v končícím volebním období. 

V posledních letech byla radnice středem zájmu kvůli takzvané Stoka. Skupina kolem Švachuly získala v letech 2015 až 2019 desítky milionů korun při zadávání veřejných zakázek, které dostaly spřátelené firmy s tím, že se cena uměle zvyšovala. Švachulu poslal soud na 9,5 roku do vězení. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš po propuknutí kauzy zrušil brněnskou organizaci ANO, která musela vzniknout nanovo a znovu přijmout členy.

Rozhodnuto o vedení je také v brněnské Slatině, kde si necelých čtyřicet procent voličů získali Váš starosta & ČSSD. Ruce si podali s ANO a ODS, s nimiž budou mít dohromady nadpolovičních čtrnáct mandátů a starostou zůstane Jiří Ides (ČSSD). V Židenicích se na koalici domluvili vítězný Hlas pro Židenice, ANO a lidovci. V čele radnice bude stát Petr Kunc (Hlas pro Židenice).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky volby, Brno, koalice, ODS, ANO 2011, Brno-střed, radnice, městská část, Vojtěch Mencl, TOP 09, Židenice, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

ods?! opět vyšachovali ostatní?! no jo, ods v brně = PARTA ZLODĚJŮ. brzy spolu povládnete V BASE! vaňková, kerndl, oba kotěrovi, BLAŽEK - tomu už cvaká zadek v práglu! :-DDD ale i hladík, stejně jako novotný, co už vám ve vazbě drží flek!

Neděle, 30. října 2022, 20:11Odpovědět

Brnu-střed povládne ODS a ANO, vyšachovali lidovce  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.