Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Putinovi nevychází invaze podle plánu, říká expert z Brna

Světem se šířící zpráva o částečné mobilizaci v Rusku je důkazem toho, že invaze na Ukrajinu nevychází ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi tak, jak by chtěl. Tvrdí to Zdeněk Petráš z brněnské Univerzity Obrany. Podle odborníka by mohl provedený krok oslabit Putinovu pozici.

Rusko vyhlásilo částečnou mobilizaci ve středu, povolat chce tři sta tisíc rezervistů, hlavně ruských občanů v záloze a s vojenskou zkušeností. Mobilizace začne okamžitě. „Tento krok v každém případě znamená, že to Putinovi nevychází podle plánu. Putin to ale musí zaobalit do něčeho jiného, nesmí otevřeně říct ruské veřejnosti, že konflikt na Ukrajině podle plánu nejde," řekl Petráš.

Putin se podle experta musí snažit o to, aby mobilizace nevyvolala averzi v ruské společnosti. Proto podle něj ta slova ruského prezidenta o tom, že Západ ohrožuje Rusko a jeho celistvost. „Těžko ale říct, jestli se mu to podaří, je to příliš čerstvá informace. Každopádně mobilizace by se měla nést v duchu podpory společenského mínění, společenskou odhodlaností chránit vlast, bojovat za vlast. A vyhlásit mobilizaci za účelem posílení aktivit na Ukrajině by mohlo oslabit Putinovu pozici. On ji naopak potřebuje posílit. Bude dělat vše pro to, aby v ruské společnosti zavládl pocit toho, že Rusko je ohroženo. Jestli se mu to podaří, nikdo neřekne," uvedl odborník.

Příprava a výstroj potrvá

Podstatným bodem podle něj je, že se mobilizace bude týkat i obyvatel ruské národnosti, čemuž se Putin dosud snažil vyhnout. „Používal jednotky, které byly aktivní, v těch vojáci ruské národnosti byli, to ano. Ale k posílení současných jednotek rekrutoval lidi z národnostních menšin, byli to třeba Dagestánci, nešlo o Rusy. Nechtěl vyvolávat averzi proti tomu, co se na Ukrajině děje," vysvětlil Petráš.

Hovoří se o počtu tří set tisíc rezervistů, podle Petráše je ale otázkou, kolik skutečně se jich podaří zmobilizovat. Neví se podle něj také, zda rezervisti vytvoří samostatné jednotky nebo budou přiřazeni k současným jednotkám jako posily. Podle Petráše se rezervisté na frontu každopádně nedostanou v nejbližších dnech. „Jde o jejich přípravu, logistiku, musí se vystrojit, uskutečnit se nějaké stmelovací cvičení. Nejde o hodiny, ani o dny, je to věc minimálně několika týdnů," řekl Petráš.

Otázkou ale pak podle něj také je, jak by se nyní měla zachovat Ukrajina, která v posledních týdnech uskutečnila na severu úspěšnou protiofenzívu. „Jestli by měla pokračovat a dál držet operační iniciativu, nebo jestli by bylo výhodnější opevnit dobyté pozice a čekat, co z té mobilizace vzejde," uvedl Petráš.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kremlin.ru

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, školy, vysoké, Vladimir Vladimirovič Putin, Brno, ruská invaze na Ukrajinu, Univerzita obrany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Putinovi nevychází invaze podle plánu, říká expert z Brna  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.