Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Co se v Brně za čtyři roky povedlo? Brněnští zastupitelé hodnotí vládnoucí koalici

Největší moravské město bude mít po čtyřech letech nové zastupitele, kteří vzejdou ze zářijových komunálních voleb. Město vedené občanskými demokraty, lidovci, piráty a sociálními demokraty vydrželo celé volební období. Jak hodnotí fungování končící koalice zástupci města, jsme se zeptali v pravidelné rubrice Drbny Politická Korida.

Otázka adresovaná zastupitelům zněla následovně: Co se v Brně za čtyři roky současného vedení města povedlo/nepovedlo? 

Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení.


Jiří Oliva (ČSSD)

Dokončili jsme 297 nových městských nájemních bytů, což je více než za předchozích deset let do dohromady. Většinou jsou to byty pro mladé rodiny a samoživitelky, které se transparentně přidělují losováním, dále pro seniory a hendikepované. Zřídili jsme nový informační web o městském bydleníwww.bydleni.brno.cz i nové kontaktní místo, kde odborníci rádi poradí a pomohou zájemcům o bydlení. Také v přípravě družstevního bydlení jsme udělali obrovský kus práce.

Osobně mám radost ze zpřístupnění veřejnosti unikátních historických vodojemů na Žlutém kopci. Velký úspěch je i prodloužení tramvaje do Kampusu. Naopak se nepovedla příprava nového územního plánu.  


René Černý (ANO)

Celé čtyři roky sledujeme zoufalé počínání stávající koalice, která má za sebou spoustu nesplněných slibů, promarněných šancí, nerealizovaných projektů. Naše město pod současným vedením stagnuje. Stačí připomenout, jak Brno pracuje s vyprojektovanou víceúčelovou halou, jak postupně ztrácí městskou nemocnici, stále nezačalo stavět Janáčkovo kulturní centrum nebo jak dopadl územní plán, který Brno nutně potřebuje.

Problém je v liknavosti a neschopnosti odpovědných lidí. Územní plán a městskou nemocnici má v gesci KDU-ČSL, respektive pan náměstek Hladík. Předložený územní plán byl paskvil, který šel na ruku developerům a nakonec od návrhu odstoupila i koaliční ODS.

V neposlední řadě jsme přišli také o MotoGP. Nejvíce na tom tratí právě Brno, jehož vedení jednalo s organizátorem, státem, ministerstvem pro místní rozvoj a spolkem pro pořádání MotoGP naprosto nedostatečně a vůle zachovat MotoGP byla minimální. Brno tak přišlo kromě akce světového významu také o prestiž, sponzory a finance.


Markéta Vaňková (ODS)

V klíčových oblastech se město rozvíjí. Staví se 2 úseky velkého městského okruhu, tramvaj jezdí po Plotní a brzy pojede i tunelem do kampusu, zrekonstruovali jsme několik městských tříd, vrcholí práce na Mendlově náměstí. Zjednodušili jsme a rozšiřujeme rezidentní parkování. Zlepšily se podmínky pro cyklodopravu. Dopravní podnik modernizuje vozový park i služby. Zakládáme s podporou města 6 bytových družstev. V Brně je několik nových parků, staví se 25metrový bazén za Lužánkami, rekonstruujeme Arnoldovu vilu, budujeme přírodě blízká protipovodňová opatření.

Výborně jsme zvládli covidovou pandemii – jako první v ČR jsme zavedli antigenní testování v domovech pro seniory a zprovoznili velkokapacitní očkovací centrum. Na problémy s cenami energií reagujeme projektem výstavby horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany do Brna, těsně před zahájením je výstavba kotle na spalování štěpky a linky na energetické spalování odpadu. Lépe mohla dopadnout příprava nového územního plánu.


Petr Hladík (KDU-ČSL)

Brno se posunulo hlavně v oblasti životního prostředí. Uskutečnilo se několik důležitých projektů, které získaly i prestižní ocenění. Konkrétně jde o zavedení dotačního titulu na zelené střechy nebo zadržování dešťové vody. Byl také zaveden systematický sběr bioodpadu. Byl také zahájen program Nové parky pro Brno, díky kterému vznikne 50 nových parků.

Brno ještě před energetickou krizí začalo řešit energetickou nezávislost. Už instalujeme stovky panelů na střechy městských budov. Významné je také zahájení výstavby protipovodňových opatření a podpora amatérských sportovních klubů, která se ztrojnásobila. Byla zahájena rekonstrukce Arnoldovy vily, výstavba dalších etap městského okruhu nebo prodloužení tramvaje do kampusu.

Nejvíc mě mrzí, že nebyl schválen nový územní plán. Byl velmi dobře připravený a opakovaně projednáván se zástupci městských částí. Považuji za chybu, že vládnoucí koalice nedokázala tento návrh přijmout, i když na jeho přijetí panovala shoda mezi odbornou veřejností.


Tomáš Koláčný (Piráti)

Hned po volbách jsme se pustili do vymetání kostlivců na majetkovém odboru, vyhráli jsme soud proti podnikateli Procházkovi o vlastnictví nemovitostí kolem fotbalového stadionu za Lužánkami. Vyřešili jsme spor o vlastnictví podchodu pod hlavním nádražím a prosadili jsme rekonstrukci podchodu do podoby, která nebude ostudou Brna. Prosadili jsme povinnost soutěžit všechny zakázky nad 200 tisíc Kč.

Našli jsme dohodu s hotelem International a odblokovali výstavbu Janáčkova kulturního centra. Přivedli jsme do Brna dva nové letní festivaly – Pop Messe a BrnoON. Dokončili jsme rozsáhlou rekonstrukci Janáčkova divadla. Připravili jsme kandidaturu Brna na evropské hlavní město kultury.Prosadili jsme nákup Technologického parku do majetku města. Vybudovali jsme na Údolní kreativní hub KUMST a stáli jsme u vzniku videoherního inkubátoru. Nabídli jsme občanům služby města přes BrnoiD.cz. Zavedli jsme v Brně participativní rozpočet „Dáme na vás“ a úspěšně zrealizovali 30 vítězných návrhů.


Ivan Fencl (SPD)

Po přínosech pirátsko-levičácké a rádoby "pravicové" koalice je potřeba pořádně zapátrat, nejsou až tak na první pohled vidět. Bezesporu měla koalice své působení ztížené kovidem a lockdowny. Mediální hysterie vedla ke zbytečnému investování do nemocnice na Výstavišti - nikdy nepřijala ani jediného kovidového pacienta. Není dosud postaveno Janáčkovo kulturní centrum, projekt z předchozího Vokřálova období (ANO2011), proto také chybí proponovaná podzemní parkovací stání v centru.

Je skvělé, jak se podařilo v rekordním čase vyprojektovat  Multifunkční arénu v Pisárkách, ale finance se zřejmě tak snadno už získat nepodaří. Ale podařilo po dvou letech zprovoznit systém parkování v centru Brna. Dalším plusem je, že městská hromadná doprava získala moderní ekologická vozidla. Bohužel jsou ale na plyn, ty na naftu se nesmí podle nařízení Evropské komise už nakupovat. Takže asi Czexit, jinak se už nesvezeme. Brzy nás ale čekají vážnější potíže. Vítěz letošních voleb utrpí Pyrrhovo vítězství.
 


Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Brno, Komunál, Magistrát, Zastupitelstvo, Politická korida, koalice, ODS, Česká pirátská strana, stavba, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, projekt, Jiří Oliva, ČSSD, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co se v Brně za čtyři roky povedlo? Brněnští zastupitelé hodnotí vládnoucí koalici  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.