Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Česko by se mohlo zapojit do obnovy Dněpropetrovské oblasti

Česká republika by se na Ukrajině mohla zapojit do poválečné obnovy Dněpropetrovské oblasti. V rozhovoru to řekl velvyslanec v Kyjevě Radek Matula. Druhou možností ale je, že se jednotlivé země zapojí do obnovy země podle hospodářských sektorů. Česko by tak mohlo nabídnout pomoc v energetice, dopravní infrastruktuře, ve zdravotnictví či v odminování a dekontaminaci zasažených území. Více jasno by o způsobu obnovy mělo být do konce září.

Dněpropetrovská oblast by podle velvyslance byla logickou volbou. Především východní část Ukrajiny totiž potřebuje pomoc, navíc Česko má zkušenosti se spoluprací s regionem, neboť tam působila celá řada firem. Zapojení do obnovy této oblasti ale není definitivně schváleno. Podle informací Deníku N o věci nedávno jednali také náměstek ministra zahraničí Jaroslav Kurfürst s ukrajinským protějškem Jevhenem Perebyjnisem, jenž byl donedávna velvyslancem Ukrajiny v ČR.

Ve hře je ale i druhý přístup, a to sektorový. Jednotlivé země by se nesoustředily na konkrétní region, ale vybraly by si hospodářskou oblast. Česko je připraveno nabídnout pomoc, expertizu a firmy v oblasti energetiky včetně jaderné, v dopravní infrastruktuře a dopravních prostředcích nebo ve zdravotnictví, přičemž by šlo o dodávky zdravotnické techniky a zařízení pro ukrajinské nemocnice. "Ale hovoří se třeba i o předávání zkušeností a využití českých firem v oblasti odminování, dekontaminace zasažených území," doplnil Matula.

Ministerstva zahraničí a průmyslu by měla hrát hlavní roli v programu plánu obnovy v letech 2023 až 2025, do kterého by se měl zapojit český byznys. Na projekty z programu, který bude muset schválit vláda, by chtělo Česko věnovat zhruba 350 až 400 milionů korun ročně. "Pak je připravovaný program v rámci Evropské unie, kde se mluví o stamilionech eur. Budeme chtít také participovat na využití těchto peněz a budeme chtít, aby se i české firmy mohly programu účastnit," podotkl velvyslanec.

V případě zmíněného programu jde o druhou etapu pomoci Ukrajině. Země ale bude potřebovat i urychlenou pomoc kvůli blížící se zimě. Spousta vnitřně přesídlených osob žije v provizorních podmínkách, ukrajinská strana je rozmístila mimo jiné do škol či školek. Začíná ale školní rok, proto bude nutné hledat nová místa pro ubytování. ČR se podobně jako několik dalších zemí zabývá možností poskytnout například modulární domy pro běžence. Se zajištěním topné sezony by pak mohly pomoct české firmy například dodávkami kotlů či celých kotelen. "Uvažujeme o tom, že bychom vybrali nějakou školu nebo školku, která potřebuje obnovit, připravit na zimu, na školní proces," dodal Matula.

Třetí etapou pomoci je pak celková transformace země a reformy ve všech možných oblastech. Ukrajina zároveň získala status kandidátské země pro vstup do Evropské unie, k členství ale musí dokončit řadu reforem. Kyjev by se měl zaměřit například na nedostatky v otázkách právního státu či boje s korupcí.

"Myslím, že je třeba ukrajinské straně nezastírat, že to bude dlouhý a složitý proces," poznamenal Matula. Ukrajinci podle něj mají odhodlání a domnívají se, že lze některé reformy dokončit i v době, kdy je země ve válce. Nelze ale čekat, že celý proces bude rychlý a jednoduchý. "Neumím si představit, že by jakýkoli členský stát Evropské unie souhlasil s tím, nebo dokonce navrhl, že bude mít Ukrajina nějaký zjednodušený přístupový proces," řekl. Členské země EU mohou podle něj Ukrajině nabídnout expertizu, pomoc a zkušenosti z doby, kdy se o členství v bloku samy ucházely.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MZV ČR

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, diplomacie, boje, Česko, Kyjev, Evropská unie, reforma, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Deník N

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanda Kadeřábek

Na internetu byla zveřejněná americká zpráva o výsledcích inspekce u ukrajinských jednotek, cvičených v Anglii.
Zpráva uvádí, že palebná a taktická příprava Ukrajinců je velmi slabá a hlavně je nízká úroveň jejich morálky a motivace.

Sobota, 3. září 2022, 14:35Odpovědět

Vanda Kadeřábek

Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace zaslalo oficiální nótu do Čech a na Slovensko v noci 30.7.22

Vzhledem na aktivní a věčné podpoře Ukrajiny a jejího nelegálního vedení latentními zbraněmi RF bere na vědomí, že Česká a Slovenská republika jsou potencionálními cíli ozbrojených sil RF (Ruská federace) a jejich ozbrojených sil.
Územní celistvost ani svrchovanost těchto zemí není v současném stavu garantovaná RF. Aktivní zapojení na stranu nepřítele a jeho vyzbrojování je podle hledisek OSN nepřátelským aktem vůči RF na stejné právní úrovni, jako napadení RF a aktivním vstupem do války.
Případná ruská invaze do Česka nebo Slovenska potom nemůže být podle mezinárodního práva považována za napadení těchto zemí Ruskou federací, protože první nepřátelský krok srovnatelný s napadením provedly Česko a Slovensko.
Na základě těchto skutečností nemůžou Češi a Slováci ani žádat NATO o pomoc, protože podle stanov NATO mají nárok na podporu a pomoc pouze v případě, že jsou napadeni, ne v případě, že někoho napadnou oni !!!

Klaus napsal Fialovi a jeho vládě - přepošli dál, ať to ví co nejvíce Čechů

Burcující hlas Václava Klause ! Lidé probuďte se nebo shoříme !

Vážený pane předsedo!
Asi se s námi shodujete, že je situace neudržitelná a vrcholně nebezpečná pro všechny. Konflikt na Ukrajině je dlouhodobě největší bezpečnostní hrozbou na našem kontinentě. Probíhající vojenská eskalace ohrožuje celou Evropu, včetně České republiky. I když si naše veřejnost hrozící nebezpečí příliš nepřipouští, je možnost vzniku otevřeného válečného konfliktu v naší blízkosti velmi reálná. Největší obětí dnes a denně vyhrocované situace je a bude Ukrajina samotná. Nikoli v zájmu obyvatel této země se odehrává velmocenský střet USA s Velkou Británií na straně jedné a Ruska na straně druhé. Zájmem Ukrajinců válečný střet na jejich území není a být nemůže. Na válku mezi Ukrajinou (v zastoupení USA) a Ruskem na ukrajinském území by Ukrajinci doplatili dalším hlubokým ekonomickým rozvratem, společenskou destabilizací a totální ztrátou nezávislosti. Válečné hrátky s nejmodernějšími zbraněmi nejsou nevinnou počítačovou hrou.
Nelze lehkovážně spoléhat na to, že se v napjaté situaci a v nestřežené chvíli do takových hrátek nemůže vloudit chyba. Ta by uvedla do pohybu nezvladatelný vývoj se spontánní dynamikou, jež zastavit by nebylo možné. Nestalo by se tak v historii poprvé. I když Rusko nepochybně sleduje své vlastní zájmy, které nejsou totožné se zájmy dalších účastníků konfliktu, jeho obavy jsou legitimní a je třeba je brát vážně. Bez Ruska a na jeho úkor nelze dnešní konflikt vyřešit. My už nechceme a nemůžeme mlčet. Už bylo dost politických vytáček, šíření paniky a přilévání oleje do ohně. Odmítáme pokusy zapojovat Českou republiku do vojenské eskalace konfliktu, dodávat do jeho ohniska zbraně, podílet se na zvyšování napětí, jakož i zneužívat konflikt kolem Ukrajiny v domácím vnitropolitickém zápase a vytvářet atmosféru, v níž je povolován jen jeden „správný“ názor. Nevytvářejme nepřátele z těch, kteří mají názor jiný. Žádáme Vás, pane premiére, abyste zajistil zodpovědné a důstojné vystupování jednotlivých členů Vaší vlády v této věci a abyste se zasadil o zahájení vážných a zodpovědných jednání všech zainteresovaných stran s cílem naplnit Minské dohody a vyjednat bezpečnostní záruky pro všechny zúčastněné strany konfliktu.

INSTITUT VÁCLAVA KLAUSE

Středa, 31. srpna 2022, 12:24Odpovědět

Česko by se mohlo zapojit do obnovy Dněpropetrovské oblasti  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.