Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Potomci antifašistů a obětí holokaustu vyzvali Babiše k odchodu z funkcí

Skupina osobností vyzvala předsedu hnutí ANO a poslance Andreje Babiše k odchodu z veřejného života. Vadí jim, že bývalý premiér na jednom ze svých veřejných mítinků hovořil o svých oponentech jako o fašistech a nacistech. Mezi signatáři výzvy jsou potomci bojovníků proti nacismu, příbuzní přeživších holokaustu i někdejší disidenti.

Výzvu včera ČTK poskytl divadelník Břetislav Rychlík, jeden ze tří ručitelů za podpisy. Babiš pro ČTK zopakoval, že když vyslovil kritizovanou větu, zkratkovitě zmínil komentář v deníku Právo. Připustil, že to nebylo vhodné. Podotkl ale že jeho odpůrci v Jihočeském kraji tehdy porušovali jeho právo na svobodu projevu.

Signatáři upozorňují, že Babišova slova zazněla v době, kdy pod záminkou údajné denacifikace vtrhla ruská vojska na Ukrajinu. Cejchování pojmy nacista a fašista vidí v dané situaci jako velmi nebezpečné.

„Jsme potomci a příbuzní těch, kteří byli během druhé světové války, v jednom z nejtragičtějších období naší země, zavražděni, mučeni, prošli peklem koncentračních táborů, bojovali, krváceli a nasazovali životy proti německému nacismu na východní i západní frontě, v domácím i zahraničním odboji. Vaše srovnání se nás hrubě dotýká a uráží naše rodiny," stojí ve výzvě.

Nebylo to vhodné, říká Babiš

Jako jediné východisko vidí signatáři Babišův odchod z funkcí. Podle potomků přeživších holokaust by expremiér mohl vykonat kajícnou pouť po někdejších nacistických koncentračních táborech v Evropě. Jsou prý připraveni vytyčit mu trasu.

„To jsou fašisti a nacisti. ... To jsou voliči Spolu a PirSTANu. To jsou lidi, který jsou nebezpečný," uvedl Babiš v kritizovaném výroku minulý týden vůči svým odpůrcům v jižních Čechách. Komentář v deníku Právo, který zmínil, rozebírá "právo narušovat mítinky" a uvádí, že s násilným narušováním mítinků politických konkurentů začali ve větší míře v historii fašisté v Itálii a nacisté v Německu.

Babiš včera pro ČTK zopakoval, že když vystoupil do "velice nepřátelského prostředí mezi vulgární a agresivní odpůrce", mluvil v emocích a zkratovitě zmínil komentář Práva. „Nebylo to vhodné, je mi to líto," poznamenal. Jeho odpůrci ale podle něj na některých zastávkách v Jihočeském kraji porušovali jeho právo na svobodu projevu a podporovatelé ANO se kvůli slovním útokům často necítili na mítincích bezpečně.

Letec RAF i dcera odbojáře

Babiš od začátku léta objíždí Česko. Odmítá ale tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Na jeho setkáních s veřejností panují vyhrocené emoce a střety mezi jeho příznivci i odpůrci.

K výzvě se podle Rychlíka připojil například bývalý letec RAF Jiří Pavel Kafka, herec Petr Forman, jehož prarodiče zemřeli v koncentračním táboře, nebo dramatik a signatář Charty 77 Milan Uhde. Také jeho prarodiče zavraždili nacisté. Výzvu podporuje i Zdena Mašínová, dcera protinacistického odbojáře, jejíž bratři se postavili se zbraní v ruce také proti komunistickému režimu, a ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. Rychlík je vnukem protinacistických odbojářů a synovcem vězně gulagu, příslušníka československého armádního sboru v Sovětském svazu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky ČR, Babiš, historie, ANO, protest, Andrej Babiš, nacismus, holokaust, ANO 2011, Břetislav Rychlík, Právo, Jihočeský kraj, koncentrační tábor, Royal Air Force

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohuslav Rosendorf

Je to nanejvýš zajímavé , že potomci antifašistů podporují fašisty a pravděpodobně je láká chcípnout ve fašistické válce .

Sobota, 20. srpna 2022, 06:46Odpovědět

Vanda Kadeřábek

Top 09 je vysloveně profašistická. V koalici s ní byli Starostové. Fiala byl předsedou Kalergiho jihomoravské pobočky (tedy frotmen NWO - zlatá půlmiliarda lidí na Zemi) a šéfredaktoroval časopisu Sudetoněmeckého lansmanšaftu. Piráti navštěvovali mítingy Miliónu chvilek a ti jsou napojeni, školeni Sudetoněmeckým landšmanšaftem .. no - nevím, nevím. Lidovci koketují se Sudeťáky ... Babiš se tedy celkem trefil, měl to trochu rozpiplat, zdůvodnit, ale před volbami byl až moc upřímný. EÚ je ve druhé fázi fašizace - viz inkluse, destrukce demokratickým projevů, protizákonná vojenská podpora nacismu na Ukrajině a další projevy.

Úterý, 16. srpna 2022, 17:53Odpovědět

Vanda Kadeřábek

Jen na politice antiBabiš nelze stavět. Stavět lze na programech a s podobným podáním, jaké předvedl Trump - krátké důrazné věty. A pouze s charismatickými politiky. Babiš nějaké přece jen má. Ne tak silné jako Paroubek nebo předseda Pirátů Bartoš. Kdo dokáže jít do koalice s nejškodlivější politickou stranou jakou je TOP09 pozbyl mé důvěry, pokud ji vůbec měl. Formálně máme demokracii, ale máme i demokraty ?

Úterý, 16. srpna 2022, 17:51Odpovědět

Emil Figl

Zasekl se ti algoritmus, Vando!

Úterý, 16. srpna 2022, 13:48Odpovědět

Emil Figl

Vítáme nového trollbota v diskuzi na Drbně. Malé upozornění pro vašeho programátora: Vanda je holčičí jméno.

Pondělí, 15. srpna 2022, 12:01Odpovědět

Potomci antifašistů a obětí holokaustu vyzvali Babiše k odchodu z funkcí  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.