Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

K uzákonění manželství pro homosexuály se vláda postaví možná neutrálně

Uzákonění možnosti uzavírání manželství i mezi lidmi stejného pohlaví koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) možná nepodpoří, ale ani neodmítne. Vládní legislativci navrhli, aby se kabinet na středeční schůzi postavil k poslanecké novele občanského zákoníku neutrálně. Měl by k ní vznést podle podkladů také některé připomínky.

Lidé stejného pohlaví by měli podle předlohy v manželství stejná práva, jako je mají žena a muž. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo. 

Vládní legislativci upozornili na to, že lidé stejného pohlaví by nadále mohli vstupovat do partnerství v zahraničí. Není podle nich jasné, jak by byl takový svazek posuzován při zápisu do české matriky, zřejmě dál jako registrované partnerství. „Existuje tak riziko faktické nerovnosti mezi páry stejného pohlaví a páry opačného pohlaví, jelikož registrovaná partnerství párů opačného pohlaví uzavřená v zahraničí nelze v České republice uznat," stojí v předběžném stanovisku kabinetu. 

Jasná není podle podkladů pro ministry podoba zápisu stejnopohlavních rodičů do rodných listů dětí. „Občanský zákoník obecně vychází ze zásady, že dítě má pouze jednu matku, bylo by tedy vhodné jej v tomto směru upravit," uvedli právníci vlády. Zpochybnili také ustanovení, podle kterého by změna pohlaví nově neměla vliv na trvání manželství, a nastínili případnou zákonnou úpravu umělého oplodnění. Nynější ustanovení podle nich neumožňuje provést takové oplodnění homosexuálnímu páru ani samotné ženě. 

Předlohu podepsal vždy jeden poslanec z pěti klubů, a to STAN, TOP 09, Pirátské strany, ODS a ANO. Podpisy podle očekávání nepřipojil nikdo z frakcí KDU-ČSL a SPD. Strany vesměs nechávají v takových záležitostech svým poslancům volné hlasování. V minulém volebním období Sněmovna o uzákonění manželství pro homosexuály nerozhodla. 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, vláda, sněmovna, menšiny, právo, homosexuálové, manželství, ODS, Občanský zákoník, vláda Petra Fialy, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09, Poslanecká sněmovna ČR, KDU-ČSL, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Myslím, že venku už je horko až moc....

Středa, 29. června 2022, 08:27Odpovědět

K uzákonění manželství pro homosexuály se vláda postaví možná neutrálně  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.