Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ukrajinská vlajka za této situace na budovu radnice patří, tvrdí brněnští zastupitelé

Vedení moravské metropole podporuje Ukrajinu v konfliktu s Ruskem. Na znamení solidarity a podpory vyvěsilo na budovu Nové radnice na Dominikánském náměstí modrožlutou vlajku. V dalším díle pravidelné rubriky Politická Korida jsme se zeptali městských zastupitelů na to, zda považují za správné, aby Brno otevřeně vyjadřovalo postoj k mezinárodnímu konfliktu.

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně:

Otázka zněla následovně: 

Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení. Je podle vašeho názoru správné, aby Brno otevřeně vyjadřovalo postoj k mezinárodnímu konfliktu? 


Marek Viskot (ČSSD)

Obecně není třeba a žádoucí, aby se město vyjadřovalo k běžným otázkám mezinárodní politiky. Od toho je vláda. V případě mezinárodního konfliktu přímo zasahujícího Evropu s potenciálně zásadním vlivem i na životy Brňanů to však za správné považuji.


 


David Grund (ODS)

Rusko zahájilo válku a slušní lidé nesmí mlčet. Odsouzení invaze na území suverénního státu považuji za naši povinnost. Není možné nezaujmout postoj vůči podobnému chování, které zažívala naše republika při obsazení Sudet Německem. I tato historická událost nás učí co se děje, když zavíráme oči před akty mezinárodní agrese. Jsem proto hrdý na město Brno a jeho primátorku za jednoznačná slova a činy podporující nezávislost Ukrajiny. Aby zlo triumfovalo, stačí když dobří lidé mlčí. Nemlčme.


Marek Fišer (Piráti)

Jsem si zcela vědom toho, že za zahraniční politiku odpovídá Ministerstvo zahraničí. Současná situace se nás však jako Brňanů dotýká. Žije zde na 11 tisíc Ukrajinců. Charkov je našim partnerským městem, se kterým připravujeme mnohé projekty. Je naprosto správné našim ukrajinským přátelům, kteří se ze dne na den ocitli ve válečném stavu, poskytnout podporu. A to jak symbolickou a morální (vyvěšením vlajky), tak reálnou a hmotnou (poskytnutím finančního a materiálního daru, zřízením S.O.S. telefonní linky). S Ukrajinci jsme v blízkém kontaktu a jsme připraveni pomoci, kde bude potřeba. Jednáme s městskými částmi o uvolnění bytů pro válečné uprchlíky, osobně navrhnu také angažování ukrajinských umělců v našich kulturních institucích. Na Ukrajinu pravidelně jezdím a mám tam mnoho přátel. Nedovedu si představit, že bychom je teď nechali ve štychu. Nesmíme přitom zapomenout ani na ruské disidenty a ty, kteří přímo v Moskvě proti válce protestují a jsou za to zatýkáni. I jim patří naše podpora.


Zástupci KDU-ČSL, Nezávislých zastupitelů a SPD nedodali i přes opakované upomenutí redakce odpovědi do termínu uzávěrky. Koalici Brna tvoří ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD (pozn. redakce).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Brno, Politická korida, Zastupitelstvo, Ukrajina, Rusko, ČSSD, ODS, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Evropa, Svoboda a přímá demokracie, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Emil Figl

Ano patří.

Pondělí, 1. srpna 2022, 01:40Odpovědět

Ladislav Drabek

Bravo za chvíly už nebude znát čí ta radnice je!

Sobota, 26. února 2022, 11:55Odpovědět

Ukrajinská vlajka za této situace na budovu radnice patří, tvrdí brněnští zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.