Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Česko nebude vydávat Rusům víza, konzulát v Brně končí

Česká republika pozastaví příjem vízových žádostí ruských občanů na všech zastupitelských úřadech s výjimkou humanitárních případů. Na tiskové konferenci po dnešním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu v souvislostí s invazí Ruska na Ukrajinu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Česká republika také odvolává souhlas s provozem generálních konzulátů Ruska v Karlových Varech a Brně.

Česko zároveň pozastavuje provoz českých generálních konzulátů v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Ministerstvo zahraničí povolá na konzultace české velvyslance v Rusku a Bělorusku, doplnil ministerský předseda.

Znamená to, že ti diplomaté už nejsou na území České republiky potřeba," řekl k uzavření ruských konzulátů v ČR Fiala. „Je to krok, který má velmi konkrétní význam a dopad na kontakty mezi oběma zeměmi, ale je to také krok, který má i symbolický význam. Ukazuje jasně postoj české vlády a českého státu a je to reakce na ruskou agresivní politiku," doplnil.

Povolání českých velvyslanců v Rusku a Bělorusku na konzultace do Prahy je standardní diplomatický postup, jak vyjádřit rozhodný protest,“ řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Velvyslancem v Rusku je Vítězslav Pivoňka, v Bělorusku Tomáš Pernický.

Zhruba desítka českých občanů, jež pracuje na Ukrajině v rámci monitorovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), se nyní podle Lipavského evakuuje. „Ministerstvo je průběžně v kontaktu s těmito osobami, zjišťuje, jak se evakuace daří. Pokud nastanou nějaké problémy, tak jsme připraveni do toho nějak vstoupit a pomoci,“ uvedl ministr.

Diplomatické kroky jsou reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin dnes oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu. Moskva podle Putina nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba řekl, že Putin zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu a že země se bude bránit.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Brno, Rusko, Ukrajina, Konflikt, Konzulát, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Petr Fiala, ODS, Bezpečnostní rada státu, Bělorusko, Vladimir Vladimirovič Putin, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko nebude vydávat Rusům víza, konzulát v Brně končí  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.