Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fiala odmítl plošná opatření na pomoc lidem ohroženým energetickou chudobou

Předseda ODS Petr Fiala odmítl plošná opatření na pomoc lidem, jež postihlo zdražení cen energií a ukončení činnosti dodavatelů. Cestou podle něj je, aby se stát domluvil s dodavateli poslední instance na stanovení maximálního procenta, o které je možné zvýšit zálohy. Kandidát vznikající vládní koalice na premiéra to řekl v diskusním pořadu Partie v televizi CNN Prima News. ODS následně ještě doplnila, že pomoc lidem ohroženým energetickou chudobou musí být adresná.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) již dříve uvedl, že asi desetina českých domácností ohrožených energetickou chudobou kvůli růstu cen energií bude mít nárok na jednorázové dávky. Týkat by se to podle něj mohlo 400 tisíc až 500 tisíc domácností.

"My jsme řekli, že je možné využít příspěvek na bydlení. Pokud mají být nějaké další dávky, bavme se o tom, ale nemůže to být tak, jak říká ministr Havlíček, to znamená plošně," reagoval Fiala. "Proč budeme pomáhat plošně všem, když teď v největší krizi jsou jenom někteří?" ptal se.

"Není pravda, že nechceme pomáhat všem ohroženým. Jen nevěříme v plošná opatření, která by se přímo dotkla i lidí, kteří mají například zafixovanou cenu energií, nebo lidí, u nichž je nárůst cen jen minimální," dodal také ve vyjádření pro mluvčí ODS Václav Smolka.

"Jeden krok je důležitý: stát se musí domluvit s dodavateli poslední instance, poskytnout jim nějakou půjčku nebo garanci a musí to fungovat tak, že se stanoví s maximální částka, procento, o kterou je možné zvýšit zálohy," uvedl v Partii dále Fiala.

"Toto je jediná cesta – pomoci odběratelům prostřednictví dodavatelů. Tam musí okamžitě začít jednat stát," zdůraznil Fiala. "Toto když uděláme, tak těm lidem opravdu pomůžeme, protože snížíme ty zálohy, které se kumulují jak v důsledku zvyšování cen energií, tak samozřejmě v důsledku toho, že ten dodavatel poslední instance to musí dostat do půl roku a nerozložit to do roku," pokračoval.

"Druhá věc: je potřeba co nejrychleji lidem říct, nabídnout, vyzvat je k tomu, ať si dodavatele poslední instance změní na řádného dodavatele, tím se jim zase sníží ty zálohy," podotkl Fiala.

V polovině měsíce ukončila činnost energetická skupina Bohemia Energy a jejích zhruba 900 tisíc odběratelů si musí hledat nového dodavatele energií. Ukončení činnosti oznámily i další firmy s tisíci odběrateli. Klienty přebírají jiné společnosti, tzv. dodavatelé poslední instance, a řadě lidí kvůli tomu násobně stouply zálohy za energie.

Ministerstvo průmyslu a Energetický regulační úřad rovněž doporučují, aby lidé co nejrychleji od dodavatelů poslední instance přešli ke standardnímu dodavateli energií. Podle Havlíčka pak budou mít lepší cenu či mohou lépe řešit individuální problémy, například skrze splátkové kalendáře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, vláda, energie, trh, sociální, Fiala, Petr Fiala, chudoba, dodavatel poslední instance, ODS, Karel Havlíček, CNN Prima News, ANO 2011, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Energetický regulační úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fiala odmítl plošná opatření na pomoc lidem ohroženým energetickou chudobou  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.