Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Andrej Babiš mladší přišel vypovídat v kauze Čapí hnízdo. V případu byl původně obviněn také

Syn premiéra Andreje Babiše (ANO) dnes ráno přišel vypovídat na policii v kauze, která souvisí s padesátimilionovou dotací na stavbu farmy Čapí hnízdo. Andrej Babiš mladší, který byl v případu původně také obviněn a jeho stíhání bylo později zastaveno, svůj výslech nechtěl příliš komentovat. V kauze Čapí hnízdo je nyní stíhán premiér a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová), oba vinu odmítají.

Babiš mladší vypovídal na policii již minulý týden

„Jsem rád, že konečně mám možnost vypovídat v kauze Čapí hnízdo, kvůli které jsem byl později zavlečen na Krym,“ řekl před budovou pražské policie v Kongresové ulici novinářům Babiš mladší. Na další dotazy nechtěl odpovídat. K výslechu Babiše mladšího se dostavili i obhájci Babiše a Nagyové Michael a Josef Bartončíkovi.

V souvislosti se svojí cestou na Krym Babiš mladší vypovídal na policii minulý týden. Muž dlouhodobě tvrdí, že ho na Krym nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt otec, a to právě proto, aby mu znemožnil vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo. Premiér Babiš tvrzení svého syna dlouhodobě odmítá a tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií.

Policie v kauze Čapí hnízdo v květnu navrhla premiéra i Nagyovou obžalovat, dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch ale na konci srpna vrátil případ k došetření, zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků. Lhůtu pro doplnění dokazování Šaroch stanovil podle mluvčího pražských městských státních zástupců Aleše Cimbaly do 17. září.

Akciová společnost Čapí hnízdo

Farma Čapí hnízdo původně patřila premiérovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Babiš mladší nyní prohlašuje, že farma Čapí hnízdo byla od počátku projektem jeho otce a že on hrál roli bílého koně.

Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. Babiš holding v roce 2017 vložil do svých svěřenských fondů. Premiéra a Nagyovou vyšetřovatelé viní z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

V kauze bylo obviněno 11 lidí včetně Babiše mladšího

V kauze bylo původně obviněno 11 lidí, včetně Andreje Babiše mladšího a dalších členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných, bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání premiéra Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Stíhání Babiše mladšího, jehož případ byl z hlavní větve vyčleněn, protože se policii muže nedařilo vyslechnout, bylo pravomocně zastaveno loni v únoru. Premiérův syn v té době žil ve Švýcarsku. V Česku je od letošního července a proti svému otci veřejně vystupuje.

Minulý týden na policii kvůli Čapímu hnízdu vypovídali například podle serveru iROZHLAS.cz i další z dříve obviněných. Podle deníku Právo také kriminalisté ve středu vyslýchali někdejšího manažera společnosti Farma Čapí hnízdo, který se podle webu Seznam Zprávy v létě přihlásil žalobcům s tím, že u dřívějších výslechů v letech 2017 a 2018 neřekl vyšetřovatelům úplnou pravdu a chce svou výpověď doplnit.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miroslav Kalousek, Martin Šeda

Štítky ČR, kriminalita, Babiš, Čapí hnízdo, politika, Andrej Babiš ml., Andrej Babiš, policie, Jana Nagyová, ANO 2011, Krym, Jaroslav Šaroch, statek, Agrofert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrej Babiš mladší přišel vypovídat v kauze Čapí hnízdo. V případu byl původně obviněn také  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.