Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnici na Kraví hoře nechceme, hlásí brněnští zastupitelé

Bouřlivá debata se strhla v moravské metropoli poté, co Kancelář architekta města Brna představila upravený návrh územního plánu. Dokument mimo jiné počítá s budoucí výstavbou nemocničního zařízení na Kraví hoře, která by měla vzniknout místo chátrajících staveb, jež jsou v majetku Vysokého učení Technického. K návrhu se v dalším díle Politické koridy vyjadřovali městští zastupitelé.

Otázka k zastupitelům města Brna zněla následovně: 

Potřebuje město další zdravotnické zařízení a měla by se nemocnice stavět právě v místě okolo oblíbeného parku Kraví hora?

Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení.


Jiří Oliva (ČSSD)

Na Kraví hoře je a vždy bylo uvažováno s parkem a jakákoliv zástavba tam je naprosto nevhodná. Je to celoměstsky významné rekreační místo a stavět v něm nemocnici ne naprostý nesmysl. Naopak chceme park rozšířit a staré likusové baráky a plot zbourat.

Na otázku zda město potřebuje další zdravotnické zařízení: Tato záležitost ještě nebyla rozhodnuta. Je třeba se rozhodovat podle odborných analýz a podle finanční dostupnosti.


Ivan Fencl (SPD)

Stávající podobu Kraví hory považujeme za úžasné místo pro odpočinek Brňanů, který se nachází v blízkosti centra města. Z našeho pohledu je proto potřeba i nadále bedlivě chránit charakter areálu Kraví hory a případně se snažit o další rozšiřování parku a o udržování rekreační funkce této klidové části Brna.Také je zřejmé, že hvězdárna na Kraví hoře se nemůže ocitnout v těsné blízkosti městské zástavby, která by v noci svým světleným vyřazováním znemožňovala její funkci. Hvězdárna má také bezesporu významnou úlohu při popularizaci vědy.

Ke snahám postavit nové zdravotnické zařízení v této oblasti se z výše uvedených důvodů staví klub zastupitelů SPD negativně. Umístění takové stavby do této části Brna by nepochybně zničilo tamější genius loci. Oblast Kraví hory by byla navíc neúměrně a zcela zbytečně zatížena další dopravou a její klid by narušovaly sirény sanitních vozidel, jejichž provoz je spojen se zdravotnickými zařízeními. Proto odmítáme zásadní zásahy do současné podoby Kraví hory.


Petr Hladík (KDU-ČSL)

Nová nemocnice na Kraví hoře určitě nebude. Doba koronavirová, ale jasně ukázala nám všem a nejvíce samotným lékařům, že Brno potřebuje pro své městské nemocnice moderní zdravotnické zázemí. V současnosti je Úrazová nemocnice i Nemocnice Milosrdných bratří ve starých budovách, jejichž údržba 
a provoz nás stojí ročně město stovky milionů korun. Chápu proto volání ředitele městských nemocnic i samotných lékařů po novém a moderním zařízení. Výběr vhodné lokality však není jednoduchý. Musí se jednat o místo, které bude dobře dopravně dostupné a nebude mít problém s dostatkem parkovacích míst. Kraví horu jsme už ve vedení města vyloučili a nyní musíme najít v územním plánu další vhodné lokality.


Tomáš Koláčný (Piráti) 

Kraví horu mám odjakživa spojenou s brněnskou hvězdárnou, proto mi nápad umístit v těsném sousedství několikapatrovou budovu nemocnice, která celou noc svítí, nepřipadá vůbec moudrý. Aby mohla hvězdárna dobře plnit svůj účel, potřebuje ve svém okolí co nejméně zdrojů světelného znečištění. Proto jsem tento týden předložil návrh, jehož schválením Zastupitelstvo města Brna svěřilo hvězdárně sousední areál, aby se na jeho místo mohl rozšířit park.

Odpovědět na otázku, zda je nová městská nemocnice potřeba, je složitější. Doposud jsem neviděl žádná data, která by prokazovala nutnost řešit místo pro novou nemocnici. Na druhou stranu, nový územní plán, do jehož návrhu městský architekt nakreslil novou nemocnici, se vytváří na dlouhé roky dopředu. A je jasné, že jak se do budoucna bude rozvíjet město Brno, musí se spolu s ním rozvíjet i kvalita zdravotní péče. Věřím však, že pokud se ve finálním návrhu územního plánu plocha pro novou nemocnici objeví, bude její umístění vybráno mnohem pečlivěji.

Zastupitelské kluby ODS a nezávislých (dříve ANO) odpověď do termínu uzávěrky nezaslaly. (V Brně tvoří koalici ODS, KDU-ČSL, Piráti, ČSSD pozn. redakce). 

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Politická Korida, Politika, územní plán, Brno, Zastupitelstvo, nemocnice, Kraví hora, zdravotnické zařízení, Vysoké učení technické v Brně, ČSSD, Jiří Oliva, Svoboda a přímá demokracie, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnici na Kraví hoře nechceme, hlásí brněnští zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.