Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Babiš: Situace je extrémně vážná, požádáme opět o prodloužení nouzového stavu

Vláda se večer sejde k dalšímu jednání a požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu i po sobotě, řekl to dnes na tiskové konferenci Andrej Babiš (ANO). Opatření navázaná na chystaný pandemický zákon by podle premiéra teď nebyla dostatečná, vláda proto zváží jejich zpřísnění. Nová opatření by se podle něj mohla blížit těm z loňského jara, konkrétní být zatím nechtěl. Odpoledne budou ministři jednat také s opozicí, zaměstnavateli i odboráři či Národní ekonomickou radou vlády.

V rámci EU je na tom podle počtu případů covidu-19 na milion obyvatel Česko nejhůře. Z celého světa je na tom hůře jen Andorra a Černá Hora. V celkovém počtu zemřelých je ČR v rámci EU na druhém místě a v celém světě Česku patří smutné třetí místo. V ČR zemřelo v souvislosti s covidem-19 téměř 1840 lidí na milion obyvatel, hůře jsou na tom celosvětově jen Belgie a malé San Marino

„Jsme přesvědčeni, že je potřeba opatření změnit a zpřísnit. Pokud to neuděláme, tak nás v příštích týdnech čekají obrovské problémy v našem zdravotnictví, které je už na pokraji sil. Byl předpoklad, že se prvního března vrátí maturanti a poslední ročníky do škol, ale není to zkrátka možné. Situace je extrémně vážná,“ uvedl premiér.

Jediné východisko vidí v očkování. Dosud bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví naočkováno 581 542 lidí. Vakcín je ale nedostatek. Od prvního března se navíc mohou do očkovacího systému registrovat i senioři v kategorii 70+ a počítá se také s očkováním učitelů.

„Snažíme se dodatečně sehnat vakcíny. Včera jsem mluvil s německou kancléřkou, jestli nám nemůžou některé členské země poskytnout v březnu 100 000 dávek vakcíny Pfizer, že bychom je vrátili v dubnu. Nikoho jsme zatím nepřesvědčili. Nicméně nám Německo nabízí lůžkovou kapacitu pro naše pacienty z Karlovarského a Ústeckého kraje,“ řekl Babiš.

Podle něj by mělo do republiky ještě během února dorazit 190 tisíc dávek vakcín. V březnu více než milion a v dubnu už 2,6 milionu.

„Děláme vše pro to, abychom očkovali. Jsme s hejtmany na jedné lodi a musíme to společně zvládnout. Do té doby je potřeba se znovu omezit a vydržet toto období, než bude naočkováno dostatek občanů, že budeme moci znovu začít uvažovat o rozvolnění,“ konstatoval.

Jaká budou zpřísňující opatření má za úkol navrhnout ministerstvo zdravotnictví. Podle premiéra by ale měla být podobná těm na jaře. Konkrétní být nechtěl.

„Je nutné to udělat, v opačném případě by nastala v nemocnicích totální katastrofa. Takovou situaci jsme tady ještě neměli," dodal premiér.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Babiš, Covid, Vláda, ČR, Andrej Babiš, Česko, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Národní ekonomická rada vlády, Evropská unie, pandemický zákon, vakcína, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Andorra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš: Situace je extrémně vážná, požádáme opět o prodloužení nouzového stavu  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.