Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zástupkyně ombudsmana žádá ministry o rychlejší uvolnění opatření

Zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková žádá ministry zdravotnictví a práce a sociálních věcí, aby rychleji uvolnili opatření, která se dotýkají ohrožených rodin, lidí s postižením i jejich pečujících. V tiskové zprávě to dnes uvedl Stanislav Biler z tiskového oddělení Kanceláře veřejného ochránce práv. Některá z přijatých vládních opatření, která mají řešit epidemii koronaviru, podle Šimůnkové nepřiměřeně dopadají na zranitelné skupiny obyvatel.

Šimůnková se obrátila na ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Maláčovou (ČSSD). Žádá o rychlejší rozvolňování terénních a ambulantních služeb. „Pozastavení sociálně aktivizačních služeb se například přímo dotýká životů dětí vyrůstajících v ohrožených rodinách. Děti ohrožené domácím násilím či zneužíváním jsou v tuto chvíli bez potřebné pomoci a podpory," uvedla Šimůnková.

Upozornila na to, že tyto rodiny se obtížně orientují v přijatých opatřeních. „V mnoha z nich došlo ke ztrátě příjmů a jsou vysoce ohrožené například ztrátou bydlení. Uzavření škol pro děti a omezení volného pohybu osob může vést k vyostření mnohdy již problematických vztahů v rodinách," varovala Šimůnková.

Problémy mají i postižení lidé, špatně se jim dýchá s rouškou

Bez podpory jsou podle ní také lidé pečující o své blízké, kterým chybí denní a týdenní stacionáře. „Jsou dlouhodobě přetíženi, což má dopad na jejich zdraví a zvládání běžných životních situací," uvedla Šimůnková. Po Maláčové také požaduje, aby řešila finanční situaci lidí, kteří stacionáře využívají. „Jde totiž o to, že za tyto služby musí i nyní určitou část platit, přestože je nevyužívají. Kromě toho však musí platit jiné služby, které jim v domácím prostředí mohou být poskytnuty. Platí tedy dvakrát," řekla.

Vojtěcha požádala o přehodnocení výjimek z povinnosti mít na veřejnosti roušku, protože lidé s postižením nemohou podle ní toto opatření z objektivních důvodů dodržet. „Jedná se zejména o lidi s těžšími formami tělesného, mentálního nebo kombinovaného postižení, kteří si nejsou schopni roušku nasadit nebo s rouškou dýchat. Výjimkou nejsou ani lidé s psychosociálním postižením, u kterých může rouška zhoršit duševní onemocnění a jeho projevy. Tomuto požadavku již bylo částečně vyhověno," řekla Šimůnková.

Autoři | Foto irozhlas.cz

Štítky ČR, koronavirus, právo, sociální, ombudsman, handicapovaní, Monika Šimůnková, rodina, pandemie covidu-19, Stanislav Biler, rouška, Adam Vojtěch, Michaela Bakala, ČSSD, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupkyně ombudsmana žádá ministry o rychlejší uvolnění opatření  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.