Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Švachula skončil jako radní, koalice pokračuje. Brno-střed čeká hloubková kontrola

, aktualizováno 13. března 2019, 21:00

Zastupitelé městské části Brno-střed podle očekávání odvolali z funkce radního Jiřího Švachulu (ANO). Švachula je ve vazbě kvůli podezření z možného ovlivňování zakázek na radnici a sám na funkci nerezignoval. Novou radní byla zvolena zastupitelka Ludmila Oulehlová (ANO). Oblast investic a správy bytových domů, kterou Švachula spravoval, bude mít nově na starosti radní Ivo Komárek (ODS). Starosta Brna-středu s tajemníkem také připravili krizová opatření, pozastaveny budou platby a uzavírání smluv. Čeká se hloubková kontrola.

Pro odvolání Švachuly z funkce radního bylo všech 41 přítomných zastupitelů. Švachula je obviněný z manipulace zakázek na radnici, policie po razii obvinila devět lidí, pět včetně Švachuly skončilo ve vazbě. Novou radní se většinou hlasujících zastupitelů stala Ludmila Oulehlová (ANO), neměla protikandidáta.

Oulehlová je spolumajitelkou realitní kanceláře v Brně, jako radní nebude mít na starosti žádnou konkrétní oblast. Na dotazy zastupitelů mimo jiné odpověděla, že se chce věnovat oživení některých míst v městské části, například Moravského náměstí. Řekla, že do hnutí ANO přišla sama, se Švachulou má přátelský vztah, bydlí s ním v jednom domě.

Radní Komárek z ODS, který dostal nově na starosti investice a správu bytových domů, bude nově také uvolněným.

Radnici čeká hloubková kontrola. „S panem tajemníkem jsme už ve čtvrtek začali připravovat krizová opatření, pozastaveny budou veškeré platby, uzavírání smluv a budeme vyhodnocovat rozběhnuté zakázky. Včera (v úterý) se také sešel kontrolní výbor," řekl na úvod zastupitelstva starosta Vojtěch Mencl (ODS). Zapojit se podle něj má i oddělení vnitřního auditu, provedena by měla být hloubková kontrola. Radnice eviduje žádost o kontrolu ze strany magistrátu, zvažuje i přizvání vnějších auditorských firem. „V tuto chvíli je podstatné, aby bylo obnoveno dobré jméno radnice," uvedl starosta.

Politici ANO už dříve vyzvali Švachulu a dalšího vazebně stíhaného politika ANO Petra Liškutina, aby se vzdali mandátu zastupitelů. Zatímco z rady je zastupitelé mohou odvolat, mandát musí složit sami. Kdyby se ho nevzdali, zanikl by pouze v případě pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu. Zánik mandátu vyslovuje zastupitelstvo.

Policie zasahovala na radnici Brno-střed minulý týden. Zajímala se především o zakázky investičního odboru, který spadal pod Švachulu, odbor vedl Liškutin. Devět lidí viní z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Autoři | Foto Varvara Šatunova

Štítky koalice, Brno-střed, razie, švachula, ODS, ANO, KDU-ČSL, Jiří Švachula, ANO 2011, radnice, Vojtěch Mencl, Brno

Švachula skončil jako radní, koalice pokračuje. Brno-střed čeká hloubková kontrola  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.