Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Znojemskému festivalu přálo počasí, posluchače nejvíc lákal Dyk

Jako úspěšný hodnotí pořadatelé devátý ročník Hudebního festivalu Znojmo. Věnovali jej italské hudbě a díky teplému počasí lidé zakusili i téměř italskou atmosféru. Na jednotlivé akce přišlo podle předběžného odhadu 14.000 až 15.000 návštěvníků, podobně jako v minulých letech. Příští ročník pořadatelé zasvětí české hudbě s francouzským prvkem, řekl dnes prezident festivalu Jiří Ludvík.

Za vrchol letošní přehlídky považuje Ludvík scénické provedení milostných a válečných madrigalů Claudia Monteverdiho nazvané Combattimento - víra, láska, naděje. Letní inscenace ve festivalové produkci patří ke každoročním znojemským specialitám. "Jsme jediný český festival, který tímto způsobem pracuje," uvedl Ludvík.

Nejvíce lidí přilákalo vystoupení Vojtěcha Dyka s B-Side Bandem pod širým nebem v klášteře Louka. Přišlo asi 2000 lidí, což z Dykova koncertu udělalo nejúspěšnější večer v dosavadní historii znojemské přehlídky. Zájem dále poutali slavní britští The King's Singers, kteří vedli tvůrčí dílnu a také samostatně vystoupili. "Byl to zážitek jako z jiné planety. Jsou opravdu jiní než ostatní vokální ansámbly," řekl Ludvík.

Tradiční součástí festivalu je operní recitál Pavlíny Senić, jehož výtěžek poslouží na rekonstrukci banketního sálu zámku v Uherčicích. Tentokrát se vybralo 63.100 korun. Na festivalu zahráli také houslista Pavel Šporcl a cimbalistka Zuzana Lapčíková.

Znojemská přehlídka těží z vinařské tradice regionu. Každý festivalový koncert proto doprovází degustace vín místních vinařů. Zároveň se pořadatelé snaží objevovat v historickém centru Znojma i jeho okolí nové prostory pro festivalové akce. Už nyní hledají zajímavá místa pro příští rok.

Zdroj ČTK

Štítky festival, hudba, Znojmo, Vojtěch Dyk, Jiří Ludvík, koncert, hudební festival, Pavel Šporcl, Zuzana Lapčíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojemskému festivalu přálo počasí, posluchače nejvíc lákal Dyk  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.