Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zemřel divadelník Srba, zakladatel Divadla Husa na provázku

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel v sobotu večer divadelník, teoretik, profesor Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) a zakladatel brněnského Divadla Husa na provázku Bořivoj Srba. Dnes to řekl mluvčí akademie Luboš Mareček. Srba dosud přednášel na divadelní fakultě JAMU.

"Profesor Srba patřil k osobnostem, které výrazně ovlivnily vývoj českého divadla i divadelní vědy od poloviny 20. století," uvedl mluvčí. Srba byl autorem mnoha vědeckých publikací.

Patří k nim monografie zabývající se českým jevištním výtvarnictvím V zahradách Thespidových nebo publikace Vykročila husa a vzala člověka na procházku: Pojď! Kniha shrnuje listinné i obrazové dokumenty spojené s dějinami divadelní tvorby.

Tematický záběr Srbovy vědecké činnosti zahrnoval zkoumání českého divadla od 18. století do současnosti s důrazem na divadelní tvorbu avantgardy, zejména potom na E.F. Buriana.

V roce 1968 Srba se svými žáky režie na JAMU Peterem Scherhauferem, Evou Tálskou a Zdeňkem Pospíšilem založil známé brněnské Divadlo Husa na provázku, zformuloval jeho programová východiska i principy nepravidelné dramaturgie, které si v následujících desetiletích získalo evropský věhlas a uznání.

"Od nikoho už jsem se toho o divadle tolik nedověděl," uvedl kdysi ke spolupráci se Srbou herec Miroslav Donutil, který v Divadle Husa na provázku léta působil.

Autor ČTK

Štítky Bořivoj Srba, divadlo, Husa na provázku, Brno, kultura, úmrtí, zemřel, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Divadlo Husa na provázku, divadelní herec, Zdeněk Pospíšil, Miroslav Donutil, české divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel divadelník Srba, zakladatel Divadla Husa na provázku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.