Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava představuje slavnou éru automobilů značky „Z“

V listopadu uplyne 90 let od doby, kdy tehdejší Československá zbrojovka v Brně uvedla na trh svůj první automobil DISK. K tomuto výročí uspořádalo Technické muzeum v Brně v hlavní budově v Purkyňově ulici v Králově Poli unikátní výstavu.

I když první vůz zdaleka nesplnil všechna očekávání, dokázala Zbrojovka brzy uvést na trh další typ vozu, tentokrát již pod známou značkou „Z“

Pro automobily této značky byla charakteristická jednoduchost, nízká spotřeba, snadná údržba i oprava.

Díky těmto vlastnostem se do současnosti dochoval poměrně velký počet vyrobených automobilů a Technické muzeum v Brně se může pyšnit téměř kompletní typovou řadou a především jediným dochovaným exemplářem vozu DISK z roku 1924.

Ačkoli Zbrojovka konstruovala a vyráběla automobily poměrně krátkou dobu, přesto se jí v letech 1924-1936 podařilo uvést na trh několik zajímavých typů a uspět v silné konkurenci nejen domácích automobilů.

Zetky tak nesmazatelně přispěly k rozvoji automobilismu v meziválečné Československé republice.

Vzhledem k tomu, že muzeum disponuje téměř kompletní vývojovou řadou těchto vozů, představuje výstava především zajímavé varianty jednotlivých typů ze sbírek soukromých majitelů.

Jedná se například o Z 18 roadster, Z 9 s karoserií Petera či poměrně unikátní Z 9 v dvoudveřové variantě.

Velmi zajímavý je také vůz Z 4-IV série s karoserií Dostál Praha, který je ve stejném provedení jako vůz, se kterým jezdila manželka Vlasty Buriana.

Za zmínku také stojí závodní vozy - především tzv. „mílovka“, tedy vůz Z 4 se speciální v továrně upravenou karoserií pro závod 1000 mil československých.

Nahlédnout pod kapotu mohou návštěvníci u vozu Z14. Auta tohoto typu startovala úspěšně na Masarykově okruhu v letech 1931–1937.

Výstava bude otevřená pro veřejnost do 29. března příštího roku.

Štítky zbrojovka, automobily, výstava, technické muzeum, Brno, historie, Technické muzeum v Brně, Královo Pole, Vlasta Burian, Československo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava představuje slavnou éru automobilů značky „Z“  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.