Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstava Moravského zemského muzea ukazuje zlaté poklady

Zlato. Tento krásný a vzácný kov byl už od pravěku předurčen k použití ve špercích, později využíván v mincovnictví a dnes je nedílnou součástí všech moderních technologií.

A právě jemu je věnována nová výstava nazvaná Zlato... symbol moci a bohatství v Dietrichsteinském paláci Moravského zemského muzea, které si letos připomíná 195 let od svého založení.

Hlavní linkou výstavy jsou zlaté mince a medaile z různých historických období od 7. století před naším letopočtem až po 20. století. Jsou doplněny o šperky a ozdoby z období starší doby bronzové (nejstarší zlato z našeho území), bohatou výbavu hrobu velmože z období stěhování národů a o hrobovou výbavu a ukázku zpracovávání zlata z období Velké Moravy.

Nedílnou součástí výstavy je prezentace vzorků ryzího zlata z evropských nalezišť i pravé nuggety ze severní Ameriky a Austrálie, které vždy vzrušovaly každého zlatokopa nebo čtenáře dobrodružné literatury.

Nejvzácnější zlaté exponáty jsou součástí sbírek numismatického oddělení, mineralogicko-petrografického oddělení a archeologického ústavu Moravského zemského muzea.

Návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost spatřit unikátní a velmi výjimečné předměty, které nejsou běžně vystavovány. Řada z nich je v originále vystavována vůbec poprvé. Tomu odpovídají i bezpečnostní opatření.

„Původně měla být výstava otevřena už ve středu, ale z bezpečnostních důvodů a k nevyčíslitelné hodnotě sbírek ji zpřístupňujeme až v pátek. Většinu exponátu vystavujeme vůbec poprvé a pro dnes žijící generace to bude velká premiéra a podívaná,“ řekla tisková mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Výstava je doplněna multimediálním průvodcem s použitím QR kódu pro chytrá zařízení (smartphone, tablet). Pro návštěvníky bez vlastního mobilního zařízení bude k dispozici k zapůjčení zařízení Apple iPod Touch.

Součástí výstavy je i doprovodný program s přednáškami na téma Kde najdeme na Moravě zlato, Zlato a jeho role v peněžní historii a Zlato a Velká Morava.

Výstava bude v Dietrichsteinské paláci otevřena jen do 18. listopadu denně od 9 do 20 hodin.

Foto: Moravské zemské muzeum

Štítky Zlato... symbol moci a bohatství, Moravské zemské muzeum, výstava, zlatá medaile, Stěhování národů, Velkomoravská říše, Apple, Austrálie, Severní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Moravského zemského muzea ukazuje zlaté poklady  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.