Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V červnu se vrátí do ulic parní tramvaj Caroline

Do brněnských ulic se letos vrátí při červnových nostalgických jízdách prostředků městské hromadné dopravy po pěti letech parní tramvaj Caroline, Brňany zvaná Karolínka.

Během doby, kdy byla odstavená, byla kompletně opravena a má být největší atrakcí pro fanoušky historie MHD i pro návštěvníky, kteří zavítají do města na několikatýdenní festival Brno - město uprostřed Evropy, řekl dnes na veletrzích cestovního ruchu v Brně Jan Seitl z dopravního podniku.

"Parní tramvaj je vždy jednou z největších atrakcí. S parním strojem se lidé potkávají na železnici, ale v ulicích města ne. Navíc není tak velká, mohou si stoupnout přímo vedle ní, což má velké kouzlo. Všichni se za ní otáčí, stejně jako když jede městem koňka," řekl Seitl. Tím, že Karolínka, které je v majetku Technického muzea v Brně, v ulicích tak dlouho nebyla, bude její atraktivita ještě znásobená.

Právě červnové nostalgické dny jsou těmi, kdy Brňané mohli tento technický skvost vídávat. Jindy se objevovala jen při výjimečných příležitostech. Připomíná dobu před více než 100 lety, protože ulicemi jezdila parní tramvaj s cestujícími jen v letech 1884 až 1900. Toho roku začaly jezdit elektrické tramvaje. Poté už se parního provozu ve městě využívalo jen k nákladní dopravě. Karolínku vyrobili v roce 1889 v Linci.

Kudy bude v červnu parní tramvaj jezdit, ještě není jasné. Dopravní podnik itinerář teprve chystá. "Může se pohybovat jen na sklonově nenáročných tratích, nemůže tedy například na Pekařskou či do Masarykovy čtvrti. Původní trasa parní tramvaje byla z Pisárek přes Moravské náměstí do Králova Pole, může odbočit ke hřbitovu nebo jet na trati do Obřan," řekl Seitl. Je však pravděpodobné, že bude jezdit z centra na Stránskou skálu. "Odtud by mohl jezdit historický autobus do vozovny autobusů ve Slatině, která oslaví 85 let a bude zde den otevřených dveří," dodal Seitl.

Vodu Karolínka čerpá buď z hydrantů na náměstí Svobody, atraktivnější variantou je však historická hasičská cisterna. "Ta se používala v předešlých letech, je to spojení dvou atrakcí dohromady," řekl Seitl a doplnil, že by se totéž mohlo uskutečnit i letos.

Zdroj: ČTK | Foto: Harold, wikipedia.org

Štítky Brno, Dopravní podnik města Brna, Evropa, Technické muzeum v Brně, Linec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V červnu se vrátí do ulic parní tramvaj Caroline  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.