Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Brně si připomínají 150. výročí od první přednášky Mendela

Brno si připomíná 150. výročí první přednášky Johanna Gregora Mendela, na které stojí základy genetické vědy. Mendel vystoupil se svými objevy v tehdejší německé škole v Jánské ulici, kde je dnes od dopoledních hodin k vidění výstava věnovaná škole. Zahájení se zúčastnila necelá stovka lidí. Součástí připomenutí výročí jsou i besedy a další akce.

Akce pro odborníky i laiky organizují nezávisle na sobě dvě instituce, které se věnují Mendelovu odkazu. Je to Moravské zemské muzeum a Mendelovo muzeum.

Moravské zemské muzeum připravilo výstavu věnovanou škole, kde Mendel svůj objev zveřejnil a kde tehdy učil. "Je také možné nahlédnout do originálu třídní knihy z tehdejší reálky s Mendelovými zápisy. Obsahují například úsměvnou poznámku nezbedným žákům," uvedla náměstkyně ředitele muzea Eva Pánková.

Muzejní Centrum Mendelianum si výročí připomíná setkáním čtenářů s britským spisovatelem Simonem Mawerem, který je autorem "genetického thrilleru" Mendelův trpaslík.

Mendelovo muzeum zase pozvalo do Brna na přednášku v Jánské ulici například špičkového britského vědce Michaela Strattona, který se zabývá genetickými souvislostmi rakoviny.

Přímo v muzeu, které sídlí ve starobrněnském klášteře, dějišti Mendelových pokusů, je připravená výstava rukopisů a dalších vzácných dokumentů zapůjčených z Univerzity v Illinois. Do zámoří je odvezl Mendelův životopisec Hugo Iltis. Výstava je však v neděli přístupná jen zvaným hostům, pro veřejnost bude otevřená od úterý.

Vědecký svět Mendelovy myšlenky docenil až s velkým odstupem, nyní jej však vnímá jako jednoho z otců moderní přírodovědy.

Zdroj: ČTK | Foto: mendelmuseum.muni. cz

Štítky ČR, věda, historie, Mendel, Brno, Gregor Mendel, přednáška, výstava, muzeum, Moravské zemské muzeum, Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity, Hugo Iltis, objev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně si připomínají 150. výročí od první přednášky Mendela  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.