Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U Dolních Věstonic vznikne archeopark za téměř sto milionů Kč

U Dolních Věstonic na Břeclavsku bude v roce 2015 otevřen archeopark, který představí tamní vykopávky z dob lovců mamutů. Podle vědců jsou jedinečné. V době kamenné patřila tato lokalita k nejobydlenějším v Evropě, a odborníci ji proto přezdívají paleolitický New York, řekl dnes ředitel muzea v Mikulově Petr Kubín.

Vybudování archeoparku přijde na 96,5 milionu korun, přičemž asi 75 procent zaplatí formou dotací Evropská unie. Žádost byla v uplynulých dnech schválena. V září by měl začít výběr dodavatele projektu. Se zahájením prací se počítá v příštím roce.

"Jde o to prezentovat věstonické vykopávky tak, jak si to zaslouží. K tomu máme nyní hodně daleko," uvedl Kubín. Podle něj patří Věstonicko jako německý Neandertal nebo rakouský Willendorf k jedinečným lokalitám. V oblasti prezentace vědeckého výzkumu za oběma ale Dolní Věstonice značně pokulhávají, doplnil ředitel.

Zachována, zmodernizována a rozšířena zůstane stará expozice v Dolních Věstonicích, která prezentuje archeologický výzkum od dob, kdy v nich v roce 1925 nalezl tým badatele Karla Absolona slavnou Věstonickou venuši. V sousedním Pavlově vznikne nad částí vykopávek nový pavilon. Libreto expozice se dokončuje. Cílem je prezentovat méně známé části oblasti. 

Ve vitrínách nové budovy by měli návštěvníci vidět umění pravěkých lovců, zejména figurky zvířat z pálené hlíny. Jde o jedny z nejstarších uměleckých předmětů v Evropě. Součástí objektu by měl být sál pro přednášky, který dosud návštěvníkům této archeologické lokality scházel. 

Na projektu pracuje mikulovské regionální muzeum, které je příspěvkovou organizací Jihomoravského kraje. Archeopark vznikne v oblasti hojně navštěvované turisty, v níž se nachází Mikulov, Chráněná krajinná oblast Pálava i vodní dílo Nové Mlýny.

Zdroj ČTK

Štítky Věstonická Venuše, muzeum, archeopark, Dolní Věstonice, Petr Kubín, Evropa, Mikulov, New York, okres Břeclav, Evropská unie, Neandertal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Dolních Věstonic vznikne archeopark za téměř sto milionů Kč  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.