Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tram Cafe na Obilním trhu nebude, radnice čekárnu pouze opraví

Už letos si mohli Brňané při čekání na tramvaj na Obilním trhu krátit čas při šálku kávy a přitom si prohlížet výstavu z historie hromadné dopravy. Radnice Brna-středu slibovala opravu zastávky Údolní a její přestavbu na malou kavárnu. Nakonec ale od plánu upustila. Unikátní funkcionalistickou památku jen opraví.

O její nové podobě a využití přitom rozhodovali lidé v anketě, která byla začátkem roku zveřejněna v místním zpravodaji a na internetových stránkách radnice. A nejvíce hlasů získala právě kavárna.

Podle zastupitele pro rozvoj městské části Vojtěcha Mencla se plán nakonec ukázal jako příliš komplikovaný. "Problémy s přestavbou, která by umožnila využívat přístřešek jako kavárnu, byly neúměrné k výsledku. Rozhodli jsme se tedy pro skromnější variantu. Ta ale ctí původní architektonický návrh," sdělil Mencl.

Největší problém kryté zastávky podle něj je, že je daleko od přívodu potřebných sítí. „Vodu by bylo zapotřebí přivést až od rohu Gorkého a Jiráskovy ulice přes velkou část parku. Stejně tak tam chybí i kanalizační přípojka," konstatoval Mencl.

Přeměnit funkcionalistickou památku architekta Oskara Pořísky v kavárnu byl v roce 2011 nápad architektů ateliéru RAW. „Je to jedna z prvních funkcionalistických staveb ve městě, ale lidé v ní netráví příliš času. Rozhodli jsme se je do ní přilákat. Vymysleli jsme proto kavárnu Tram Café," sdělil tehdy architekt Tomáš Rusín.

Opravy zastřešené čekárny chce radnice stihnout ještě letos. Cenu určí až projekt. Má být výrazně nižší, než za přestavbu na kavárnu. Ta měla stát  2,7 milionu korun.

Podle místostarosty Brna-středu Pavla Sázavského se Brňané kavárny možná někdy dočkají. "Chystají se opravy Údolní ulice od Joštovy po Úvoz. Během rekonstrukce by se daly vodovodní a kanalizační přípojky k zastávce přivést. Přestavba na zamýšlenou kavárnu by pak nebyla problém," myslí si Sázavský.

Napsal: Jiří Prýgl
Foto: Jiří Prýgl

Štítky kavárna, radnice, rekonstrukce, Brno, Vojtěch Mencl, Ceny Oscar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tram Cafe na Obilním trhu nebude, radnice čekárnu pouze opraví  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.