Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Studio Marta chystá českou premiéru současné německé hry

Brněnské Divadelní studio Marta uvede dnes od 19:30 hodin v české premiéře hořkou komedii současné německé autorky Theresie Walserové. Titul, který nese název Zítra v Kataru, se odehrává ve vlakovém vagonu, v němž zůstane uvězněno tucet pasažérů.

„Je to hra o smyslu života, o potřebě najít sebe sama a o podivném zavazadle v uličce. A také o tom, jestli by nebylo lepší odjet do Kataru a postavit zde nové lepší město snů,“ doplnil dramaturg inscenace Lukáš Paleček.

Komedie ukazuje skupinu lidí rozmanitých charakterů při jízdě, která se rázem změní v bláznivý kolotoč nečekaných situací ve chvíli, když se cestující dozví, že pod vlak skočil sebevrah.

Se studenty absolventského ročníku herectví Janáčkovy akademie múzických umění v Brně pracoval režisér Petr Štindl. „Lákala mě uzavřenost této situace, s níž se každý vypořádává nějakým způsobem,“ uvedl Štindl. Pouhé dvě hodiny podle něj stačí k tomu, aby se začaly lámat charaktery. Katar v textu slouží jako metafora země, kde se naplňují fantastické vize.

Walserová náleží k progresivnímu proudu německé dramatiky. „Vystudovala herectví, od roku 1996 se věnuje převážně psaní. Je velice ceněna německou kritikou,“ uvedl dramaturg.

Inscenace se odehrává v kulisách, které znázorňují vagon rychlostního vlaku. Publikum sedí po obou stranách, jako by do vozu nahlíželo okny. Hořkou komedii z železničního vagonu přeložili Václav Cejpek a Monika Kučerová. Scénu s originálními sedadly z linkového autobusu vytvořila Katarína Kováčiková.

Po premiéře se ve stejném čase v Martě uskuteční reprízy v následujících dvou dnech.

Napsal Pavel Jelínek

Štítky Divadelní studio Marta, premiéra, německá hra, Zítra v Kataru, Katar, Petr Štindl, Lukáš Paleček, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Monika Kučerová, komedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studio Marta chystá českou premiéru současné německé hry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.