Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti promění podchod pod nádražím v galerii

Studenti výtvarného umění promění podchod pod brněnským hlavním nádražím v galerii. V nevlídném prostoru vytvoří přímo před zraky kolemjdoucích několik velkoformátových děl umístěných na panelech. Cílem je zvelebit místo, jímž denně procházejí desetitisíce lidí.

Podchod patří mezi hlavní komunikační tepny v Brně, propojuje historické jádro města s jeho jižní částí a železniční nádraží s autobusovým.

„V současnosti jsou zde převážně tržnice s levným zbožím. Celkový ráz podchodu je značně neutěšený, stejně jako přilehlé prostranství, kam podchod na jižní straně ústí,“ uvedl rektor Vysokého učení technického Karel Rais.

První velkoformátová díla vytvoří příští týden studenti Fakulty výtvarných umění VUT spolu se svými kolegy z partnerské umělecké školy v Barceloně. Vernisáž bude ve čtvrtek odpoledne.

Díla v galerii nazvané Myšina chtějí umělci jednou za dva nebo tři měsíce obměňovat. Příští kolekci vytvoří na stejných plochách autoři vybraní odbornou porotou.

Peníze na výtvarné potřeby získali studenti prostřednictvím květnové aukce uměleckých děl svého učitele, malíře Petra Kvíčaly. Dražba vynesla téměř 130 tisíc korun. Projekt nové galerie podpořilo také město Brno a radnice čtvrti Brno-střed.

Rais věří, že nová galerie ve veřejném prostoru může inspirovat další podobné projekty - třeba i většího rozsahu.

Zdroj: ČTK

Štítky Vysoké učení technické, galerie, podchod, nádraží, výstava, vernisáž, Karel Rais, Brno, Vysoké učení technické v Brně, Nová galerie, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, Petr Kvíčala, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti promění podchod pod nádražím v galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.