Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Příběhy z Dalimilovy kroniky vystavuje na gobelínech

Brněnský hrad Špilberk vystavuje příběhy z pařížského zlomku Dalimilovy kroniky na gobelínech. Návštěvníci uvidí 20 tapiserií olomoucké výtvarnice Věry Mičkové, která se inspirovala iluminacemi ze známého rukopisu.

Vytvoření gobelínů trvalo tři roky, řekla dnes novinářům Mičková. Rukopis vytvořili italští mnichové, na kresbách jsou proto pro české prostředí netypické palmy nebo domy v toskánském stylu.

Takzvaný pařížský zlomek Dalimilovy kroniky vydražil stát v aukční síni v Paříži v roce 2005. Dalimilova kronika ze 14. století je nejstarší česky psanou a veršovanou kronikou, nově objevený latinský překlad je jen jejím zlomkem. Nejspíš byl zhotoven pro mladého Karla IV. v době jeho pobytu v Itálii v letech 1331 až 1333.

Mičková už vytvořila například repliku tapiserie z Bayeux. „Chtěla jsem udělat také něco z české historie. Pařížský zlomek Dalimilovy kroniky je česká historie viděná očima italských mnichů. Oni to iluminovali, ale neznali české prostředí, jsou tam tedy palmy, toskánské domy a další. Já jsem se u toho nesmírně bavila,“ řekla Mičková.

Nejtěžší bylo podle ní zapracovat do gobelínů zlaté nitě, které se snadno cuchají. Pokud se přitom při tkaní udělá chyba, musí se daný kus ustřihnout a udělat znovu. Vytvoření 20 tapiserií o rozměrech 70 krát 100 centimetrů tak trvalo tři roky. Po Brně má podle Mičkové o výstavu zájem Brusel, ozvali se i z Turnova a Litomyšle. Na Špilberku mohou lidé gobelíny vidět do 4. listopadu.

Zdroj: ČTK

Štítky Dalimilova kronika, tapiserie, Brněnský hrad, Špilberk, Karel IV. Lucemburský, Paříž, Itálie, Bayeux, dějiny Česka, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběhy z Dalimilovy kroniky vystavuje na gobelínech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.