Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Povídání o zajímavých ženách spojených s Brnem

Nakladatelství Doplněk představilo ve středu knihu Brno a Brňanky. Autoři, jimiž jsou brněnská historička Milena Flodrová a publicista Miloš Šenkýř, se v publikaci snaží otevřít pohled na netradiční část dějin Brna: na ženy spojené osudem s největším městem Moravy.

Autoři předem varovali: od tohoto díla nelze čekat komplexní a objektivní pohled. Jejich kniha má být spíše jakousi ochutnávkou brněnských dějin (a zčásti i přítomnosti) právě z tohoto netradičního pohledu. A také pobídkou k tomu, aby se čtenář začal pídit po dalších podrobnostech.

Hledal, čím je s Brnem spojena Eliška Rejčka i Eliška Junková, Jarmila Kurandová a další osobnosti.
Víte například, že světoznámá pěvkyně Maria Jeritza, která pocházela z Brna, předčila v mnoha ohledech i Emu Destinnovou – a ještě navíc pomohla jedinečným způsobem přenést díla Leoše Janáčka za oceán?

Či to, že první zmínka o Brně je i historicky prvním textem popisujícím nevraživost mezi Brnem a Prahou – přičemž hrozící bratrovražednou řež pomohla zastavit také žena, paní Virpirka? A znáte okolnosti nebývale skromné závěti jediné královny pohřbené v Brně? To je jen několik z mnoha otázek, které pomůže kniha zodpovědět.

Autoři vybrali jako významné milníky brněnských dějin i současnosti celkem patnáct zajímavých žen. Představují je v krátkých medailonech, na něž vždy navazuje rozhovor Miloše Šenkýře a Mileny Flodrové. O vybrané ženě, o výseku, který zastupuje, ale i o jejích následovnicích.

A protože i sami autoři zdůrazňují, že výběr takových žen je velice subjektivní, upravili šestnáctý medailon tak, aby si do něj čtenář mohl umístit zajímavou ženu podle svého výběru, personifikovat ji portrétem a několika řádky.

Kniha však není jen dílem věnovaným brněnským osobnostem. Je v neposlední řadě netradiční poklonou ženě, která dějinám Brna zasvětila celý svůj život: Mileně Flodrové. Díky pojetí knihy mohla přiblížit svůj pohled na některé skutečnosti a události, které by v čistě historické monografii jen těžko mohla využít. Je vyznáním paní Flodrové jejímu městu, ale současně také vyznáním města paní Flodrové.

Ženě, která zásadně rozlišuje Brňáky (ty, kteří ve městě jen žijí) a Brňany (ty, kteří mají své město rádi). A ženě, která minulý týden oslavila své osmdesátiny.

Publikaci Brno a Brňanky dal grafickou tvář Ivan Štrouf a svými křehkými kresbami ji doplnila Kateřina Škrabalová. Kniha vychází s podporou statutárního města Brna a Syndikátu novinářů České republiky, díky nimž je její cena na úrovni přijatelné i pro širokou veřejnost.

Oficiální představení knihy se koná 28. ledna v 16 hodin na symbolickém místě – v sále brněnské Vesny v Údolní ulici 10, tedy v místě, které spojuje hned několik významných Brňanek v knize citovaných. V těchto dnech se publikace objeví na pultech všech prodejen, které o ni projeví zájem. Věříme, že bude snadno k dostání, a těšíme se spolu s Vámi na toto nevšední dobrodružství ducha.

Další informace vám mohou poskytnout pracovníci nakladatelství. Kontakty najdete na www.doplnek.cz. Jsme připraveni také zprostředkovat setkání s autory.

Tisková zpráva

Štítky Brno, kniha, Milena Flodrová, Morava, Eliška Rejčka, Eliška Junková, Jarmila Kurandová, Maria Jeritza, Leoš Janáček, Praha, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Povídání o zajímavých ženách spojených s Brnem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.