Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Patronem Divadelního světa je Suchý, tématem divadlo a hudba

Zakladatel legendárního Semaforu Jiří Suchý je patronem čtvrtého ročníku festivalu Divadelní svět Brno. Program mezinárodní přehlídky letos zkoumá různé možnosti setkávání divadla a hudby.

Hudební divadlo je také celoživotní doménou Suchého, jenž se jako herec, zpěvák, textař a dramatik zařadil k významným osobnostem českého divadla. Jeho domovský Semafor na festivalu uvede hru Hodiny jdou pozpátku.

Festival 7. června zahájí opera Leoše Janáčka Příhody lišky Bystroušky. Režisér Tomáš Pilař ji nastuduje ve veřejném prostoru - pod širým nebem na Moravském náměstí. Divadelníci operu mírně zkrátí, ale slibují, že v nízůstane vše, co je pro publikum nejatraktivnější.

„Opustíme lidský svět a budeme se věnovat hlavně tomu zvířecímu,“ řekl dirigent Jakub Klecker.

Festival má znovu řadu zahraničích hostů. Po loňském úspěchu se do Brna vrátí maďarské Divadlo Józsefa Katony, tentokrát s varietním představením Musik, Musikk, Musique.

Němečtí divadelníci ze Stuttgartu přivezou inscenaci Mechanický pomeranč, jejich kolegové z Ingolstadtu představí hru o Bobu Dylanovi, která zatím také poutá největší zájem diváků. I na Dylana však lze ještě zakoupit vstupenky, stejně jako na všechny ostatní inscenace.

„Vyvrcholením celého festivalu bude představení divadla Handspring Puppet Company z Jihoafrické republiky s hrou Woyczek on the Highveld,“ uvedl dramaturg Jan Šotkovský.

„Velká zahraniční představení jsou titulkována do češtiny,“ doplnil Ondřej Chalupský z produkce festivalu.

Jedna z programových linií se věnuje také menším kabaretním vystoupením, další potěší hlavně dětské publikum. Přehlídku završí 14. června Slavnost masek na náměstí Svobody. Jednotlivá brněnská divadla připraví alegorické vozy a karnevalové kostýmy. Porota pak vybere nejlepší masky.

Veškeré informace o přehlídce zájemci najdou na webových stránkách www.divadelnisvet.cz.

Zdroj: ČTK
Foto: www.divadelnisvet.cz

Štítky Divadelní svět Brno, festival, Jiří Suchý, hudba, divadlo, opera, hosté, ročník, čtvrtý, představení, Divadlo Semafor, Bob Dylan, Leoš Janáček, Tomáš Pilař, Příhody lišky Bystroušky, Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patronem Divadelního světa je Suchý, tématem divadlo a hudba  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.