Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Paláce v Brně zaplnil grafický design, bienále potrvá do října

Grafický design z celého světa zaplnil tři paláce Moravské galerie v centru Brna. Výstavy Mezinárodního bienále grafického designu Brno 2014, které potrvají do října, jsou tentokrát zaměřeny na oborové vzdělávání a školství. Do soutěže se přihlásilo 867 autorů ze 43 zemí. Mezinárodní porota nakonec vybírala ze 400 prací, grand prix však neudělila.

Neudělení ceny podle porotců neznamená, že soutěžní práce nejsou kvalitní či osobité. "V dosavadních ročnících ale porota vždy mohla spoléhat na rozsáhlejší dílo, vznikající v dlouhodobějším horizontu. Tento ročník je jiný, vyplývá to z jeho samotné povahy, ze studentských prací," řekla předsedkyně poroty Barbara Steinerová. V mnoha případech měli porotci od autorů jen jednu knihu či jeden plakát, a tak by prý udělení ceny bylo spekulací o budoucím tvůrčím vývoji a růstu.

Cenu primátora města Brna získal Japonec Daisuke Kašiwa za sérii knih, zahrnujících více než tisíc maleb a kreseb, které vznikaly po celou dobu autorova studia a staly se také podkladem pro soubor plakátů. Další dílčí ocenění si odnesly Češka Pavla Nešverová, Švédka Emma Olandersová a nizozemská škola Werkplaats Typographie z Arnhemu.

Organizační výbor bienále dnes oznámil také jméno vítěze ceny za celoživotní přínos českému grafickému designu. Získal ji dvaapadesátiletý Aleš Najbrt, autor řady filmových a divadelních plakátů, někdejší art director časopisu Reflex a zakladatel Studia Najbrt. Bienále v roce 1996 vyhrál, později se podílel na jeho rozvoji. "Je představitelem profesionála v nejlepším slova smyslu," řekl šéf organizačního výboru Marek Pokorný.

Doprovodné výstavy se pokoušejí zmapovat téma vzdělávání z různých úhlů. Expozice Vzít si linku na procházku sleduje různé způsoby a směry ve výuce. Díky výstavě Od A do B do C se stěny atria Pražákova paláce změnily ve školní tabule a celý výstavní prostor v imaginární učebnu. Další expozici tvoří školní nábytek.

Tvorbu profesionálů reprezentují Nizozemci Armand Mevis a Linda van Deursenová, kteří na bienále získali velkou cenu v roce 2012. Jejich práce z posledních let dostaly prostor v respiriu Uměleckoprůmyslového muzea. Jako osobnost českého grafického designu se v retrospektivní výstavě představuje Rostislav Vaněk, autor knižní i časopisecké grafiky, plakátů a v poslední době také tvůrce nových písem.

"Chceme v pozitivním smyslu nakazit ty, kteří se o grafický design nezajímají nebo o něm moc neslyšeli. Proto také nabízíme nový formát bienále v podobě off programu, v rámci kterého se uskuteční řada doprovodných výstav, workshopů, přednášek a besed zdarma," řekl ředitel galerie Jan Press.

Brněnská přehlídka grafického designu vznikla v roce 1963, patří k nejstarším i největším oborovým akcím. Návštěvnost v novém tisíciletí opakovaně překročila 30.000 lidí. Odborníky z celého světa láká hlavně zahajovací sympozium.

Zdroj ČTK

Štítky bienale, Brno, grafika, výstava, kultura, grafický design, plakát, Místodržitelský palác, Aleš Najbrt, Barbara Steiner, palác, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Rostislav Vaněk, Marek Pokorný, Uměleckoprůmyslové muzeum v Br

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Paláce v Brně zaplnil grafický design, bienále potrvá do října  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.