Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Opravená Scala od října nabídne veřejnosti dvě projekce denně

Brněnské kino Scala v říjnu po necelých dvou letech od uzavření přivítá první diváky. Sál na Moravském náměstí převzala od města Masarykova univerzita, která jej využije k výuce, promocím a dalším akademickým událostem. Zároveň nový tým obnoví promítání, v plánu jsou nejméně dvě projekce pro veřejnost denně. "Začínáme 14. října," řekl dnes novinářům rektor Mikuláš Bek.

Při sestavování programu škola spolupracuje s provozovateli pražského kina Aero a dalších biografů. "Chceme ze Scaly udělat to, čím už dřív byla: premiérové kino, které Brnu představí zajímavou uměleckou tvorbu - a to nikoliv pouze filmovou," uvedl nový ředitel Scaly Radek Pernica, který v minulých letech vedl úspěšné boskovické kino Panorama.

Do provozu Scaly se zapojí také studenti. V projektu Studentské kino zajistí pravidelné projekce s odbornými úvody a besedami. Při všech promítáních ve Scale se diváci mohou těšit na kvalitní zvuk a obraz, který zajistí nová digitální technologie.

Město pronajalo Scalu univerzitě na 20 let za 1,83 milionu korun ročně. Původně se hovořilo o symbolickém nájemném, nakonec se obě strany dohodly na komerčním nájmu, zároveň se však město zavázalo provést nutné opravy. Díky tomu nyní končí první etapa rekonstrukce. Zahrnuje nové pódium, podlahy, akustické podhledy, opatření proti vlhkosti a nové čalounění na
sedačkách.

"Ještě budeme usilovat o rozsáhlejší rekonstrukci pro konferenční provoz," uvedl Bek. Univerzitě podle něj dlouhodobě chyběl sál srovnatelné velikosti v centru Brna.

Pod názvem Scala začalo kino na Moravském náměstí promítat v roce 1935. S kapacitou 500 míst dlouho patřilo k největším v Brně. V posledních letech před uzavřením provozovala ztrátovou Scalu příspěvková organizace Turistické informační centrum města Brna.

Zdroj ČTK

Štítky kino, Scala, Brno, Moravské náměstí, Mikuláš Bek, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravená Scala od října nabídne veřejnosti dvě projekce denně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.