Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nová výstava připomíná 800 let hradu Veveří

Již 800. výročí od první písemné zmínky o hradu Veveří, připomíná dnes veřejnosti zpřístupněná výstava v jeho paláci s Břitovou věží. Návštěvníky seznamuje nejen s dobou jeho největší slávy, kdy býval sídlem moravských markrabat, ale i s jeho obnovou z uplynulých let. Dnes to řekl kastelán hradu Petr Fedor.

V expozici neschází ani kopie oné první písemné zmínky. Jde o listiny datované 31. prosincem 1213, které vydali v Prostějově řádu johanitů český král Přemysl Otakar I. a jeho mladší bratr moravský markrabě Vladislav Jindřich. Jako svědek je v nich uváděn Stephanus de Weverin, tedy Štěpán z Veveří.

Historikové jej ztotožňují se Štěpánem z Medlova, který je považován za předka slavného moravského rodu pánů z Pernštejna. Štěpán i jeho nástupci v úřadu veverského purkrabí patřili v dobách přemyslovských vládců k předním mužům země.

Na výstavě jsou tři modely hradu. První jej zachycuje ve 13. století, kdy začalo jeho budování. Další ukazuje jeho podobu o sto let později, kdy byl rezidencí moravských markrabat. Třetí zachycuje jeho současný stav. V expozici jsou i zdobné kamenné fragmenty nalezené při opravách a četná dokumentace.

Hrad Veveří označují odborníci za moravský Karlštejn. Byl sídlem panovníků Moravy a součástí hradu je také objekt bývalé moravské zemské pokladnice. Ročně jej navštíví bezmála 80.000 turistů. Komplex obnovují památkáři už deset let. Dříve byl značně zchátralý. Do jeho rekonstrukce dosud investoval stát společně s městem Brnem kolem 75 milionů korun.

Zdroj ČTK

Štítky Hrad Veveří, Brno, 800 let, výstava, hrad, purkrabí, první písemná zmínka, Přemysl Otakar I., Vladislav Jindřich, Prostějov, Veveří, Medlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová výstava připomíná 800 let hradu Veveří  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.