Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nosislavské Vinobraní pod hradbami slavilo jubileum

S blížícím se koncem léta finišovaly přípravy na již desátý ročník akce zvané Vinobraní pod hradbami. Letos byla tradiční akce naplánována na víkend od 8. do 9. září a začínala vždy v půl druhé odpoledne.

Tato akce se v prvopočátku zrodila před deseti lety v hlavě místního vinaře Karla Války a jeho manželky Milady Válkové, kteří čerpali ze zvyklostí obce Boleradice na Břeclavsku, kde několik let manželé Válkovi bydleli a s podobnou akcí měli již zkušenosti, inspirovali se také životem a tradicemi Nosislavi.

Pár zdejších vinařů a nadšenců pro akce spojené s místní kulturou, jako byli ochotníci, hasiči, sokolové a zahrádkáři, dali hlavy do hromady a po zralém uvážení sestavili podobu slavností vinobraní, které tehdy nazvali Zarážení hory.

Slavnosti se nesly v duchu historie obce. Jaké jiné nejvhodnější místo mohlo být vybráno, než prostranství pod katolickým kostelem sv. Jakuba, který je obehnán historickými hradbami ze 13. století.

Je to památka postavená v románském stylu na kopci uprostřed obce, a díky tehdejšímu starostovi Janu Brabcovi, zvolenému po sametové revoluci, byly provedeny rozsáhlé restaurátorské práce jak na hradbách, tak i na vstupním schodišti a vstupní bráně na katolický hřbitov, který se rozkládá okolo kostela.

Též okolí hradeb bylo vyčištěno od divoce rostoucích křovin a keřů, cesta pod hradbami byla vydlážděna žulovými kostkami a díky tomu i dnešní podoba místa v ulici Pod baštou dodává  vinobraní nenahraditelnou scenérii, kterou bychom jinde těžko hledali.

Celé slavnosti vypovídají o historii obce od doby jejího vzniku, a také doby, kdy byla povýšena na městys. Místní zvyklosti a tradice mají hlavní úlohu, a protože je to vinařská obec, vše je spojeno s ochutnáváním vín zdejších vinařů a samozřejmě i s burčákem, který je tu také v nabídce. I program byl po oba dny velice pestrý a bohatý, aby si všichni návštěvníci přišli na své.

V sobotu 8. září úderem půl druhé bylo vše zahájeno průvodem místních ochotníků v krojích a dobových kostýmech, například zástupce starosty a paní starostové, biřice, policajta, kata, sedláka, pasáčka ovcí, vědmy, faráře a jiných typických postav, které tvoří historii naší obce.

Průvod procházel celou vesnicí, až přišel doprovázen harmonikářem Vladimírem Rýlichem k domu zdejšího starosty Pavla Fröhlicha, který v rámci obce celou akci podporoval a zaštítil. Odtud pak průvod pokračoval putováním od sklepa ke sklepu vinařů.

Tento den byl nazván dnem otevřených sklepů a večer byl završen zábavou v doprovodu živé kapely, hrající k tanci i poslechu. Zábava byla obohacena samozřejmě prodejem burčáku a bohatého občerstvení.

V neděli 9. září opět ve 13.30 hodin byl oficiálně otevřen prostor v ulici Pod baštou, kde byl tradiční historický jarmark. Kromě stánků s různým zbožím bylo nachystáno posezení pro návštěvníky, k poslechu hrála nově vzniklá cimbálovka Švarcava, vedená Janem Strouhalem, a premiéru měl i nedávno seskupený mužský sbor Mužáci, zpívající lidové písně.

Po druhé hodině se ujal mikrofonu zdejší, nám již známý mladý nadšenec, ochotník, hasič, také trenér našich hodových stárků a moderátor v jedné osobě Martin Burian, který nás celou neděli  svým příjemným a vtipným způsobem bavil a seznamoval diváky s celým kulturním programem. Oficiálně uvedl celý program nedělního odpoledne.

Po vystoupení Švarcavy a Mužáků přišla na scénu skupina historického šermu Dux Moraviaz Brna, která předvedla ukázky jak přímého boje muž proti muži, tak i soubojů válečníků v historickém brnění, což zajímalo zejména pány a kluky.

Poté přišel na řadu opět moderující Martin, který začlenil do programu mezi účinkujícími i drobné soutěže pro diváky, aby se ujistil, zda návštěvníci prošli všechny nabízené akce, nachystané na více místech Nosislavi.

Po 15. hodině byl uveden na scénu místní ochotnický soubor, který si dal vtipný název Hltavan a sehrál představení ze života nosislavkého. Martin Burian také vzpomněl na členy souboru, kteří se podíleli na představeních v minulých ročnících a nejsou už mezi námi. Letošní divadelní příběh, který nebyl podle skutečné události, postavy v něm byly pouze smyšlené, byl pojat s velice humorným nadhledem a diváky svým zpracováním velice pobavil a měl, stejně jako každý rok, veliký úspěch.

Po divadelním vystoupení se představila skupina Sokolů od nejmenších cvičenců, ve věku okolo čtyř let, až po dospělé cvičence z řad rodičů, která předvedla cvičební sestavu na hudbu ze známého filmu Ať žijí duchové. Vystoupení Sokolů bylo zároveň oslavou 150. výročí založení svazu sokolů.

Program byl opravdu bohatý a díky krásnému slunečnému počasí se návštěvníci, mezi nimiž nebyli jen obyvatelé Nosislavi, ale také přespolní, určitě nenudili.

Každý rok se snaží organizátoři sestavit program, ale i sortiment zboží na jarmarku, které je v nabídce, regulovat tak, aby opravdu ladil s tematikou celé akce. Tou je historie, tradice, řemeslo a lidová tvořivost. Za deset ročníků se na jarmarcích vystřídaly stánky se zbožím nejrůznějších řemesel.

Kromě jiného se zde na historickém jarmarku prezentují ruční práce, jako je vyšívání, pletení, drhání, šperkařské umění z korálků a kůže, malířské umění, řemesla a rukodělné práce, takže nikdy nechybí stánek s košíkářským zbožím, ručně malované obrázky, hrnčířské zboží a keramika, slaměné výrobky, řezbářské dřevěné výrobky, plyšové či ručně šité hračky.

Každoročně je tady i stánek, kde místní umělecký kovář Radek Mahovský předvádí výtvory svého umění. Stánky s trdelníky, perníky, tureckým medem a cukrovou vatou jsou každým rokem ve veliké oblibě návštěvníků a hlavně dětí. V některých ročnících se na slavnostech prezentovali i včelaři s výrobky z medu, jako je medovina nebo sortiment výrobků ze včelího vosku.

Na zahnání hladu a žízně bylo vždy zajišťováno občerstvení, včetně teplých pokrmů. Pro milovníky piva se točilo pivo, nechyběly ani nealkoholické limonády.

Slavnosti vinobraní neprobíhaly pouze v prostranství pod hradbami, ale také před nimi, kde stojí hasičská věž, mimo jiné sloužící k účelům sušení hadic, ale i jako hasičská rozhledna, která byla otevřena a zpřístupněna všem, kteří měli zájem pod odborným dohledem hasičů vyšplhat po žebřících až nahoru. Těm, kteří se nebáli, se dostalo nádherné podívané, kdy měli celou obec jako na dlani.

V sále kulturního domu byla tradičně výstava vín a na prostranství před budovou pošty se nacházela zajímavá expozice historických automobilů a motocyklů ze sbírky nosislavských sběratelů, za které můžeme uvést hlavně rodinu Jana Brabce.

Lidé mohli využít také služeb půjčovny elektrických dvoukolových vozítek zvaných segway. Letošní jubileum bylo obohaceno o výstav fotografií mladého fotografa Jakuba Strouhala. I pro naše nejmenší byly připraveny atrakce v podobě malého a velkého skákacího hradu a trampolíny.

Zkrátka a dobře, myslím, že by se jistě nenašel návštěvník, který by si mohl naříkat na nudný víkend. Pro každého jedince bylo na letošním ročníku Vinobraní pod hradbami něco zajímavého, pro pobavení i ponaučení. Měli jsme štěstí na nádherné počasí, které nám umožnilo vše si náležitě užít.

Víkendová akce nám podle hojné účasti potvrdila, že v Nosislavi to prostě žije! Mně nezbývá nic jiného, než poděkovat jménem občanů všem, kteří se na slavnostech aktivně podíleli, počínaje starostou Pavlem Fröhlichem, přes všechny účinkující nadšence, rovněž těm, kteří přispěli svými exponáty na výstavách a také děkujeme všem partnerům, bez nichž bychom se nemohli těšit a další ročníky.

Co říkáte? Že už se těšíte na další ročník? Tak dobře, přijďte, budeme se na Vás těšit! Zase za rok, v září, v Nosislavi na 11. ročníku Vinobraní pod hradbami.

Vinobraní pod hradbami v Nosislavi

Sobota, 22. září 2012, 19:00

Boj muž proti muži
Motocykly převážně značky Jawa

Štítky Vinobraní pod hradbami, Nosislav, slavnost, vinařství, historie, tradice, umění, sklep, řemeslo, Jan Brabec, Sametová revoluce, okres Břeclav, Boleradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nosislavské Vinobraní pod hradbami slavilo jubileum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.