Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Národní divadlo Brno zavítá na prestižní festival v Rakousku

Národní divadlo Brno v srpnu na prestižním festivalu v Salcburku pětkrát uvede představení Nenápadný půvab buržoazie. Inscenace režiséra Jana Mikuláška, za kterou stojí končící vedení Reduty, si tak připíše jeden z velkých uměleckých úspěchů českého divadla posledních let.

Do ciziny se letos chystají také další soubory Národního divadla Brno, opera nyní například míří do Řezna v Německu.    

Podle šéfa Reduty Petra Štědroně je pozvání na Salzburger Festspiele milníkem a metou pro celé české divadelnictví. Pro Štědroně je to ale paradoxně zároveň loučení s dosavadním působištěm. Od září totiž povede pražské Divadlo na Zábradlí, kam s ním odchází také dramaturgyně Dora Viceníková a režisér Mikulášek. Program Reduty na příští sezonu tak už připravuje někdo jiný - šéf Mahenovy činohry Petr Halberstadt.

ČTĚTE VÍCE Vedení Reduty odchází, rozloučí se unikátním představením

Nenápadný půvab buržoazie je volnou adaptací stejnojmenného, surrealisticky laděného filmu Luise Buňuela. V inscenaci účinkuje devět herců a hereček. Ztvárňují podivnou stolní společnost, usazenou kolem dlouhé tabule. Salcburské publikum zhlédne představení pětkrát od 19. do 23. srpna. První uvedení je už podle webu Salzburger Festspiele vyprodané. 

Opera Národního divadla Brno momentálně míří do Řezna. Na tamním zámku v pátek a v sobotu uvede Verdiho La Traviatu. Už koncem června sbor a orchestr opery zavítal také do Štrasburku ve Francii. Program nazvaný Gala Lyrique Verdi završil 75. ročník tamního festivalu. Publikum ocenilo výkon hudebníků a pěvců potleskem ve stoje.

Ve skončené sezoně byli brněnští divadelníci třeba v Kolíně a Bonnu v Německu, dále ve Slovinsku, Maďarsku, Turecku a na Slovensku. V říjnu opera zamíří do Villachu v Rakousku, v listopadu pak do Španělska. Činohra na podzim uvede Královu řeč na Slovensku. Balet čekají příští rok na jaře výjezdy do Lipska a Itálie.

Zdroj ČTK

Štítky Národní divadlo Brno, zájezd, Salcburk, festival, představení, Rakousko, Jan Mikulášek, opera, Petr Štědroň, Salzburg, Německo, Řezno, Petr Halberstadt, české divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo Brno zavítá na prestižní festival v Rakousku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.