Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Špilberku o víkendu unikátní prohlídky

V sobotu 14. a v neděli 15. září se národní kulturní památka – hrad Špilberk – otevře v rozsahu, v jakém ještě nikdy nebyl veřejnosti přístupný. Příležitostí k tomu je 109. výročí založení Muzea města Brna, které zde sídlí a je jeho správcem. Motto akce je "Špilberk žije".

Hrad bude přístupný oběma historickými vchody, východním, přes zděný most a západním, přes opravený most dřevěný. K prohlídce zvou nově zrekonstruované prostory jižního křídla, interaktivní výstava Krystalíza her a všechny stálé expozice.

Návštěvníci se mohou projít historickými chodbami skrytými v jihozápadním bastionu, nahlédnout do renesančního salonku a vstoupit do barokní kaple.

„Pokochají se nádherným výhledem na město z východní bašty a z jižní terasy, budou moci vystoupat na hradní věž nebo sejít do kasemat. Prohlídka dalších neznámých prostor bude překvapením,“ sdělil ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.
Pro malé i velké návštěvníky je po oba víkendové dny připraven také doprovodný program. Znít bude historická hudba v podání skupiny Tabard, přichystány jsou různé hry a soutěže, historická střelnice skupiny REX s ukázkami dobových zbraní i dětské dílny pod vedením odborných pracovníků muzea.

„V sobotu předvede svou práci s dravými ptáky sokolník a v neděli se na závěr celé akce návštěvníkům mimořádně rozšíří prohlídka expozice VULCANALIA, věnovaná historii i současnosti ohňostrojného umění,“ doplnil Ciprian.

Kromě komentovaných prohlídek mohou návštěvníci v prostorách jihozápadního bastionu shlédnout různé  typy  ohňostrojných  efektů  připravených  brněnskou ohňostrůjnou skupinou Theatrum Pyroboli  v  čele s designérem Ivanem Martinkem.

Práci ohňostrůjců známých z mezinárodní přehlídky STAROBRNO – IGNIS BRUNENSIS při přípravě i odpalování těchto efektů bude možné sledovat z maximální možné blízkosti. Malý hradní ohňostroj se stane zářivou tečku za celou dvoudenní akcí.

Základní vstupné pro dospělé je 150 korun, děti a rodiny budou mít návštěvu se slevou.

Štítky Brno, Špilberk, prohlídky, víkend, Muzeum města Brna, Ignis Brunensis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilberku o víkendu unikátní prohlídky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.