Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Špilberku dnes otevřeli prohlídkovou trasu po celém hradě

Muzeum města Brna dnes otevřelo novou mimořádnou prohlídkovou trasu na hradě Špilberk. Průvodci ukážou návštěvníkům celý hrad, který se vypíná nad centrem města, a především nově opravené jižní křídlo. Mnohé prostory byly veřejnosti dosud nepřístupné. Prohlídka trvá 1,5 až dvě hodiny a je potřeba se na ni předem objednat, řekla dnes na tiskové konferenci mluvčí muzea Michaela Budíková.

Jižní křídlo se rekonstruovalo za 155 milionů korun dva roky, práce skončily letos na jaře. Snahou muzea je opravený hrad zpřístupnit veřejnosti co nejvíce.

Prozatím muzeum stanovilo 14 termínů prohlídek na červenec, srpen a září, začíná se vždy v 18:30 u mostu k malému nádvoří. Ve skupině může být maximálně 25 lidí a cena vstupenky je 150 korun. 

"Špilberk se na prohlídce představí nejen jako vzorový kasárenský objekt německého wehrmachtu, ale k vidění jsou i středověké pozůstatky, které se odkryly při úpravách ve 20. i 21. století," řekla Budíková. Atraktivní bude návštěva nově upravené Královské kaple s odkrytými částmi gotických sedilií (sedátko ve výklenku) a ostěním oken, do nichž jsou osazeny vitráže. 

"Prohlídku dosud nepřístupných prostor doplní i historické fotografie, díky nimž lze porovnat současný a dřívější stav. Lidé se dostanou do nejstaršího sklepního prostoru pod již neexistujícím palácem Přemysla Otakara II. a také do renesančního salonku, jenž se otevírá jen při výjimečných příležitostech," doplnila Budíková.

Během následujících tří měsíců si muzeum otestuje zájem návštěvníků a podle něj případně připraví další termíny prohlídek.

Špilberk prochází postupnými rekonstrukcemi už čtvrtstoletí a pomalu se blíží k závěru. Náklady na ně se pohybují ve stovkách milionů korun. Letos se má ještě opravit severní hradba, město dále plánuje opravit východní přístavek nad severovýchodním bastionem, hospodářské zázemí pod severní terasou a vodojemy vestavěné ve východním bastionu.

Zdroj ČTK

Štítky Špilberk, prohlídky, Brno, muzeum, Muzeum města Brna, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilberku dnes otevřeli prohlídkovou trasu po celém hradě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.