Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Ignis Brunensis letos rozzáří oblohu sedm ohňostrojů

Čtyři soutěžní a tři exhibiční ohňostroje v květnu a červnu protnou brněnskou oblohu u příležitosti sedmnácté mezinárodní soutěžní přehlídky ohňostrojů s hudbou. Souběžně s ní se koná také festival zábavy Brno – město uprostřed Evropy.

Světelnou show zahájí v sobotu čtyřiadvacátého května na výstavišti česká společnost Theatrum Pyroboli. „Další nesoutěžní ohňostroj odpálíme v jižní části Brna jednatřicátého května,“ řekl Jaroslav Štolba z Flash Barrandov SFX.

O čtveřici soutěžních ohňostrojů se v červnu na brněnské přehradě postará česká, chorvatská, rakouská i řecká společnost. „V každém z ohňostrojů musí být hudebně zakomponován lašský tanec Dymák. Jedná se o rychlý, energický a ohnivý tanec,“ podotkl Štolba. Doplnil, že každý rok se chce přehlídky zúčastnit čtyřicet až padesát společností, takže si organizátoři mohou vybírat ty nejkvalitnější.

Světelnou show uzavře jednadvacátého června ohňostroj na hradu Špilberk. Postará se o něj česká skupina Flash Barrandov SFX. „Z přehlídky mám velkou radost, protože se jedná o největší festival svého druhu v Evropě. Loni se na něj přijel podívat milion dvě stě tisíc diváků,“ sdělil brněnský primátor Roman Onderka.

Na předposlední červnový víkend si připravili program také dopravci. „Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje oslavuje desetileté výročí. Zájemcům proto ukážeme například depo v Maloměřicích. Navíc do provozu zapojíme parní vlaky, historické autobusy, tramvaje i trolejbusy,“ uvedl ředitel společnosti Kordis Jiří Horský. Brněnský dopravní podnik také nechá cestující nahlédnout do zázemí. „Uspořádáme den otevřených dveří ve vozovně Pisárky,“ uzavřela mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Hailichová.

Autoři

Štítky Ignis Brunensis, Onderka, tramvaj, ohňostroj, Evropa, Brno, festival, Barrandov, Dopravní podnik města Brna, Roman Onderka, Brněnská přehrada, Špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Ignis Brunensis letos rozzáří oblohu sedm ohňostrojů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.