Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Mezinárodní rok světla Rok světla se bude slavit i v Česku

Organizace spojených národů a UNESCO vyhlásily rok 2015 za Mezinárodní rok světla a technologií založených na světle.

Ambicí mezinárodní iniciativy je zdůraznit klíčovou roli světla pro současnou moderní společnost, připomenout působivou historii světla a optiky a vyzvednout jeho nezastupitelné místo pro budoucí udržitelný rozvoj naší planety. Ani Česko v Roce světla nezůstane pozadu.

„Je zcela zásadní nejen umět světelné technologie využívat, ale také jim v Česku rozumět a dále je zdokonalovat. V roce 2015 proto budeme přesvědčovat studenty, budoucí vědce, politiky, investory, ale především laickou veřejnost v České republice o přímém kladném vlivu světla a světelných technologií na naši budoucnost,“ říká prof. Pavel Zemánek z Ústavu přístrojové techniky AV ČR, koordinátor Roku světla v Česku, který spolu se svým vědeckým týmem také významně přispěl k vývoji vědy o světle – experimentálně totiž ověřil, že tzv. tažný parsek, který může veřejnost znát například ze sci-fi seriálu Star Trek, skutečně existuje.

Označit na mezinárodní scéně rok 2015 za Rok světla se podařilo po celosvětové iniciativě vědeckých, kulturních a vzdělávacích institucí, neziskových organizací a sdružení, ale i technologických platforem a komerčních subjektů. Světlo se zkrátka svými paprsky dotýká všech a k jeho oslavám se teď chystá celá planeta. Oficiálně International Year of Light and Light-based Technologies 2015 odstartuje v Paříži 19. a 20. ledna na zahajovací ceremonii v sídle UNESCO. Pozvání na dvoudenní konferenci, kterou uvede generální tajemník OSN Pan Ki-mun, přijala plejáda těch největších jmen v oboru z celého světa, mimo jiné řada laureátů Nobelovy ceny jako Egypťan Ahmed Zewail (chemie), Američané Steven Chu (fyzika) a William Phillips (fyzika), Francouz Serge Haroche (fyzika) nebo Rus Zhores Alferov (fyzika).

„Vizí tuzemského koordinačního týmu je mobilizovat všechny české instituce působící ve sféře světelných technologií, ať už na poli vědeckém, komerčním, vzdělávacím či kulturním, a aktivně je zapojit do naplňování cílů Roku světla. Využijeme této jedinečné příležitosti k tomu, aby inspirovala, vzdělávala a propojila po celém světě nejen profesionály v oboru ale i všechny nadšence,“ upřesňuje prof. Pavel Zemánek.

Důvodů k oslavám není málo, jedním z nich jsou významná kulatá výročí vědeckých objevů na poli bádání o světle. Od prvních pojednání o optice uplynulo totiž neuvěřitelných 1000 let, od formulace Maxwellových rovnic popisujících elektromagnetické vlny 150, od revoluční obecné teorie relativity 100 a od vynálezu optických vláken, díky nimž existuje vysokorychlostní internet zase 50!

Tisková zpráva

Štítky Česko, technologie, OSN, fyzika, Ústav přístrojové techniky Akademie věd České republiky, Pan Ki-mun, Žores Ivanovič Alfjorov, Steven Chu, Ahmed Zewail, Serge Haroche, William Daniel Phillips, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodní rok světla Rok světla se bude slavit i v Česku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.