Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mahenovo divadlo uvede premiéru hry Bůh masakru

Hru o lidských maskách ve společnosti a rozličných manželských problémech s názvem Bůh masakru uvede v pátek Mahenovo divadlo v Brně. Tragikomický příběh francouzské autorky Yasminy Rezy zrežírovaný Milanem Schejbalem vypráví o dvou rodičovských párech, které chtějí v poklidu vyřešit šarvátku mezi svými syny. Stačí však málo, aby veškerá kultivovanost ustoupila stranou a u všech čtyř postav se objeví problémy, řekla dnes novinářům dramaturgyně Ilona Smejkalová.

"Příběh je o rvačce dvou jedenáctiletých chlapců v parku, přičemž jeden druhého poraní. Když se rodiče obou hochů setkávají, aby v přátelské atmosféře sepsali hlášení pro pojišťovnu, stačí jediné nevhodné slovo a vše se změní," uvedla Smejkalová.

Rodiče v úvodu řeší vše v poklidu. "Záhy se jejich maska změní a nastanou opravdu děsuplné situace," nastínila děj Smejkalová. Podle ní se každý, kdo žije nebo s někým žil, může v inscenaci v některých okamžicích poznat. "Jedna z hlavních postav dokonce říká, že nejstrašlivější zkouška, kterou Bůh na lidstvo seslal, je život v páru," řekla Smejkalová. 

"Autorka Yasmina Reza umí umně zachytit principy toho, na co si všichni hrajeme, když na společenské úrovni řešíme problém. Hra vypovídá o milých a usměvavých maskách lidí. Když ji ale odhodí, umí se chovat brutálně," doplnila Smejkalová.

Inscenace nabídne hned čtyři hlavní herecké role. Rodiče si zahrají Tereza Groszmannová, Petr Bláha, Klára Apolenářová a Petr Halberstadt. 

Yasmina Reza je současná francouzská autorka. "Píše o docela banálních zápletkách, ale obsahují zajímavé momenty s hlubokými symboly a vše je okořeněno úžasným humorem," poznamenala dramaturgyně Helena Michková.

Zdroj ČTK

Štítky Mahenovo divadlo, kultura, Brno, hra, Bůh masakru, zprávy, maska, Yasmina Rezaová, premiéra, Petr Bláha, Petr Halberstadt, Tereza Groszmannová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mahenovo divadlo uvede premiéru hry Bůh masakru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.